Dragana MAKSIMOVIĆ: Ti još ne znaš šta je život!

0

KOTOR VAROŠ, 12. decembra – Životinje su srećne kad su zdrave i kad imaju šta da jedu. Čovjek bi mogao slično da se ponaša, ali u modernom svijetu ljudi su sve manje srećni.

Ako ste srećni, zapitajte se koliko su vaši bližnji i koliko su vaši prijatelji srećni. I kad ste „pretresli“ prijatelje, pripremite se da prozrete raspoloženja onih s kojima se srećete u jednom običnom danu.

Zastanite u nekoj živoj ulici tokom dana ili dok čekate na raskrsnici, na semaforu, pokušajte na trenutak da izbacite iz glave misli o sebi i pustite da vama ovladaju tuđe ličnosti oko vas.Vidjećete da svaka za sebe ima svoju nevolju.U masi užurbanog svijeta vidjećete zabrinutost, odsutnost interesovanja za bilo šta osim za neku borbu, nesposobnost za igru ili nesvjesnost o vlastitom izgledu.

Šta biste ih pitali da ih upoznate?

Često sam zamišljala kako nekog izvlačim iz te mase i pitam ga: Kaži mi, za čim ćeš žaliti kada dođe kraj? Kad pogledaš drugog čovjeka u oči, kao sad ja tebe, da li vidiš ratove i bježanja, ukradeno djetinjstvo, čekanja da se tata vrati? Kaži mi, kad si pošao ”nekud”, da li si morao sve da staviš u jedan ruksak, da li si birao koje igračke da poneseš, a koje da ostaviš? Znaš li koliko je to teška odluka? Sjećaš li se mirisa kuvanog džema, zašiljenih bojica, babinog prsluka i djedove kape? Sjećaš li se prvih ljubavi i kad su ti roditelji gradili kuću? Sjećaš li se porodične sreće kad ste kupili novi TV u boji? Pamtiš li povorke, vatru i dim? Da li su ti živi roditelji? Da li si im oprostio šta si imao? Uz koju pjesmu plačeš? Da li si nekad čekao oca da izađe iz autobusa iz kojeg je obično izlazio, a znao si da je mrtav?

Da li voliš osobu pored koje spavaš? Imaš li djecu? Šta si pomislio u trenutku kad su se rađala? Da li si nekad bos utrčavao s njima u bolnicu u sred noći i tražio pomoć?

Ništa od ovog?

Ti još ne znaš šta je život!

 Dragana MAKSIMOVIĆ

PODELI