DRAGIŠA KAŠIKOVIĆ – MUČENIK BORBE ZA ISTINU: Sećanje na krvave zločine zloglasne UDBE

0

ČIKAGO, 13. januara – Dragiša Kašiković rođen je 9. avgusta u Hadžićima pored Sarajeva, u imućnoj srpskoj porodici poreklom iz Trebinja. Bio je unuk Nikole Kašikovića, urednika ”Bosanske vile”, jednog od najpoznatijih listova tog doba, koji je izlazio od 1885. do 1914. godine i kome su doprinosili i legende srpske književnosti, kao što su Jovan Dučić, Aleksa Šantić i Jovan Skerlić.
Dragiša posle srednje škole upisuje studije prava, ali zbog svojih antikomunističkih i antirežimskih stavova biva izbačen sa fakulteta. U Ljubljani je uspeo naknadno da nastavi sa studijama.
Okružni sud u Dubrovniku osudio je Dragišu, kao studenta Pravnog fakulteta 1952. godine na osam meseci strogog zatvora zbog pokušaja ilegalnog napuštanja Jugoslavije.
Kašiković uspeva da pređe granicu Jugoslavije 1955. godine i domogne se Austrije, gde ostaje dve godine. Posle teške borbe za opstanak, sa sedam dolara u džepu, stiže u SAD. Tamo se, kako su zapisali hroničari iz dijaspore „bori protiv komunizma u otadžbini i snaži srpski duh u izgnanstvu verom pradedovskom i brigom ljudskom“.
Po dolasku u Čikago postaje urednik lista „Sloboda“, glasila Srpske narodne odbrane, stvarajući sadržajno bogatu i aktuelnu novinu. Godine 1963. Kašiković pokreće književni list „Danas“ i satirični list „Čičak“ i uspešno vodi radio program Srpske narodne odbrane. Za našu crkvu u Americi prevodi na srpski jezik na hiljade stranica teksta sa engleskog, a i sve značajnije institucije srpske emigracije su se oslanjale na Dragišino obrazovanje, rodoljublje, entuzijazam i organizatorske sposobnosti. Dragiša Kašiković je u SAD završio fakultet i perfektno ovladao engleskim, nemačkim i francuskim jezikom.
Kašiković je imao 45 godina kada je u noći između 18. i 19. juna 1977. godine, zajedno sa osmogodišnjom poćerkom Ivankom Milošević, mučki ubijen za pisaćom mašinom u Čikagu, u redakciji lista „Sloboda“. Dragiša je izboden oštrim predmetom tačno šezdeset četiri puta. Tom prilikom ubijena je i mala Ivanka sa pedeset četiri uboda. Ovo je, ako ne najkrvaviji, onda svakako jedan od najkrvavijih i najbrutalnijih zločina UDBE. Svojim neumornim radom, Dragiša je rasvetljavao istinu o zločinima ustaša i komunista nad srpskim narodom. Zbog toga je bio smetnja krvavoj komunističkoj vlasti SFRJ. Najpoznatija njegova dela su: „Genocid u Hrvatskoj 1941-1945“, „Poručnik Kavaja“, „Parija te tuži, partija ti sudi“.
U Srbiji je 1994. godine ustanovljena nagrada Dragiša Kašiković koja se dodjeljuje za doprinose u novinarstvu, publicistici, satiri i dramskoj umetnosti.
M. RAKOVIĆ

PODELI