Forum građana odabrao prioritetne projekte

0

KOTOR VAROŠ, 5. FEBRUARA – U okviru zajedničkog projekta vlada Švajcarske i Švedske pod nazivom “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, kojeg realizuje UNDP, danas je u skupštinskoj sali održan forum građana mjesnih zajednica opštine Kotor Varoš.

Učešće opštine Kotor Varoš u sufinansiranju projekta biće 30 odsto, a UNDP-a 70 odsto.

U toku projekta biće uključeni savjeti MZ, ali i civilnog sektora, nevladinih organizacija i privrednika koji u osnovi treba da rade na jačanju kapaciteta mjesnih zajednica za rješavanje problema njihovih stanovnika“, istakao je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Cilj organizovanja foruma je da okupi građane i da ih ravnopravno uključi u proces donošenja odluka.

Na forumu su građani istakli prioritete, a najviše glasova dobio je prijedlog uređenja kupališta “Brana” u mjesnoj zajednici Kotor Varoš.

Drugo mjesto zauzeo je prijedlog izgradnje bazena u MZ Grabovica, dok je treći sanacija dječijeg igrališta na Bregovima u MZ Kotor Varoš.

S obzirom da prijedlog uređenja kupališta “Brana” odgovara javnom pozivu, kao i da je na održanom forumu dobio najviše glasova, pristupiće se pisanju projektnog prijedloga i apliciranje prema UNDP-u.

Opšti cilj održavanja foruma je povećanje direktnog učešća građana u procesu odlučivanja mjesnih zajednica, a konkretan cilj ovih foruma jeste definisanje liste prioriteta projekata mjesnih zajednica. Očekivani dugoročni efekti projekta će se ogledati u aktivnijem angažovanju građana, efikasnijem pružanju opštinskih usluga i jačanju opšteg povjerenja građana u javne institucije. (opstinakotorvaros.com)