(FOTO) Draženka Panić je jedini žena pilot u Oružanim snagama BiH: “Kada se udruže snaga i želja za uspjehom, nemoguće ne postoji”

0

KOTOR VAROŠ, 11. decembra – Kako izgleda biti mlada žena, u drugoj državi čiji je jezik potpuno nepoznat, na akademiji gdje dominiraju  muške kolege, pa se treba izboriti za svoje mjesto, zna Draženka Panić.


Sa nepunih 21 godinu, spakovala je stvari, zaputila se u Grčku, u Atinu  na Vojno-vazduhoplovnu akademiju. Danas je jedina žena pilot u Oružanim snagama (OS) BiH.

– Izabrala sam studije na Vojno-vazduhoplovnoj akademiji, prvenstveno zbog strastvenog interesa za vazduhoplovstvo. U početku sam razmišljala o karijeri u policiji, ali se neočekivano otvorila prilika za vojnu službu što me je kasnije dovelo do mogućnosti studiranja u Grčkoj – kaže Draženka za Hercegovina.info.

Pored same Akademije, koja zahtijeva predan rad i posvećenost, Draženka je bila u još većem problemu. Grčki jezik joj je bio stran i u startu je bila korak iza svih kolega kojima je to maternji jezik. Ali kada se udruže snaga i želja za uspjehom, nemoguće ne postoji.

– Najizazovnija prepreka, tokom školovanja bio je upravo jezik sa kojim sam se tada prvi put susrela i koji je bio izuzetno težak. Nakon jezičke barijere, dodatne poteškoće su bile te što tamo nisam imala nikoga od porodice. Ipak, upoznala sam dosta divnih ljudi, sa kojima sam i danas u kontaktu i vjerujem da ćemo ostati doživotni prijatelji – istakla je Draženka koja je i Aakdemije, nakon pet godina školovanja, izašla kao najbolji strani student u klasi.

Kada prođe teorijski dio, kada se nauči i znanje dovede do savršenstva, treba biti spreman na ono za što se godinama školovala. Pilotiranje. Koliko god se naučila sva pravila, procedure kako se što radi, nije svejedno sjesti u kabinu i krenuti.

– Kada sam imala prvi “solo let” (samostalno letenje bez instruktora), prije samog ulaska u avion je postojala mala trema, ali kada sam izašla na pistu za polijetanje i u momentu polijetanja, sva trema je nestala. Jednostavno moraš biti fokusiran na trenutak i da uradiš sve ispravno, onako kako si naučio sa instruktorom – kaže ona

Danas, na avionu “Diamond Katana” ima 48 sati naleta, a na helikopteru čija je obuka još uvijek u toku ima 11 sati naleta i tu još uvijek leti sa instruktorom.

Samostalni let joj je sve bliži, potrebno je da ispuni normu broja sati letenja s instruktorom.

Ova mlada žena nije samo vojno lice ili pilot. Njeni interesi prevazilaze njen posao, uživa u adrenalinskim, ali i u opuštajućim aktivnostima i vuk joj je zaštitni znak.

– Rekreativno se bavim slikanjem, treniram karate i užvam u er-softu ili vožnji motora. To su moje aktivnosti koje obogaćuju moje slobodno vrijeme i pružaju raznolikost izazova – kaže Draženka i nastavlja:”Zašto vuk? Vuk je moj zaštitni znak zbog simbolike hrabrosti, vjernosti i snalažljivosti koje ova životinja predstavlja. Njegova priroda odražava vlastite vrijednosti i karakteristike koje cijenim i kojima težim u životu.”

– Moj savjet za mlađe generacije, posebno za žene, jeste da vjeruju u svoje sposobnosti, hrabro prate svoje snove i da se usude na izazove i nikada ne prestanu učiti. Izgradite svoje znanje i budite inspiracija drugima, jer svaka jedinstvena priča doprinosi napretku društva, a prvenstveno ličnom napretku – poručuje Draženka.

PODELI