Goran Malijević: Počinje akcija zbrinjavanja napuštenih pasa

KOTOR VAROŠ, 11. FEBRUARA – Higijenski servis za napuštene životinje “Java” iz Prnjavora pod nadzorom Komunalne policije Kotor Varoš počeće naredne sedmice sa sprovođenjem akcije zbrinjavanja napuštenih pasa.

Ovlašćeni servis “Java” angažovala je opština Kotor Varoš radi sprovođenja postupka zakonitog uklanjanja pasa lutalica sa javnih površina na području opštine.

Opština Kotor Varoš je za ovu namjenu izdvojila znatno veća sredstva u odnosu na prošlu godinu.

Šef Odsjeka za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Goran Malijević rekao je da je učestala pojava pasa lutalica stvorila nesigurnost kod stanovnika, prvenstveno đaka.

“Osim agresivnosti, koju psi lutalice često ispoljavaju, postoji i sanitarni rizik kada je riječ o pojavi zaraznih bolesti“, naveo je Malijević i dodao da su životinje vjerovatno u potrazi za hranom i vodom prišle gradskom naselju.

On je ukazao da su problem psi koje građani dovoze i ostavljaju po gradu, zbog čega će nadležne službe više pažnje posvetiti otkrivanju i kažnjavanju takvih lica, kao i lica koja kućne ljubimce puštaju da šetaju gradom bez pratnje.

Malijević je apelovao da građani čuvaju kućne ljubimce i prijave nadležnim službama eventualnu novu pojavu pasa lutalica.

Iz Odsjeka za inspekcijske poslove i komunalnu policiju upozoravaju vlasnike pasa da svoje ljubimce, kao što je i normalno, drže u svojim dvorištima i ne dozvoljavaju im nekontrolisano kretanje gradskim ulicama, jer se lako može desiti da budu uhvaćeni.

U prihvatilištu za pse u Prnjavoru na životinjama se primjenjuju sve mjere veterinarske zdravstvene zaštite, obezbjeđuje im se hrana, kao i udomljavanje.

PODELI