GORAN OBRADOVIĆ: Doživotne kazne

0

KOTOR VAROŠ, 12. juna – Otkrivanjem monstruoznog slučaja gdje je utvrđeno da je bivši ministar Nenad Suzić seksualno zlostavljao maloljetnu djevojčicu, pokazalo se još jednom da nam što prije trebaju strožije kazne za monstrume.

Policija i pravosuđe  su u ovom slučaju odradili dobar posao i pokazali kako se bori s predatorima, sada još ostaje da se izmjeni zakon i da se jednom za sva vremena pokaže tim osobama kao treba postupati s njima.

Susjedna Srbija je već na dobrom putu, jer je usvojila „Tijanin zakon“, prema kojem će se moći izreći doživotna kazna zatvora za najteža krivična djela.

Upravo je to potrebno i nama, jer smo zadnjih godinu dana imali mnogo slučajeva u kojima su žrtve seksualnog nasilja bila djeca i do 15 godina starosti.

Do sada su se optuženi izvlačili najčešće sa malim kaznama, a suđenja bi trajala i po nekoliko godina.

U Republici Srpskoj zadnjih mjeseci imali smo slučajeve gdje su očevi imali seksualne odnose s maloljetnim kćerkama, gdje se vaspitači iz vrtića dopisuju sa maloljetnicima i traže da se one nage slikaju.

Zatim, tu je slučaj u Gradiški gdje su tri mladića iskoristila nemoćnu djevojku i objavili njene nage slike na društvenim mrežama, a uslijedio je slučaj koji je potresao cijelu regiju, gdje je uhapšen bivši ministar prosvjete i sadašnji profesor Suzić.

Prvi koji je u ovom slučaju reagovao kako treba jeste ministar za visoko obrazovanje Srđan Rajčević.

Čim je čuo za šta je osumnjičen Suzić odmah je zatražio od Univerziteta da on bude udaljen s posla. Međutim, sa Univerziteta je uslijedio drugačiji odgovor. Oni su rekli da će ga suspendovati tek ako mu se odredi pritvor, što se na kraju i desilo.

Pohvalno je što je jedan od ministara tako reagovao, sada nam je potrebna reakcija i ostalih ministara, poslanika i svih funkcionera da što prije izmjenimo zakone i usvojimo doživotne kazne za seksualne predatore.

GORAN OBRADOVIĆ – Srpska.info

PODELI