IMLJANI: OSVEŠTANJE NOVOG ZVONA NA CRKVI SVETOG PROROKA ILIJE

0

IMLJANI, 4. avgusta – Na Ilindan ove godine u Crkvi Svetog proroka Ilije u selu Makarići bilo je posebno svečano. Obavljeno je osvećenje novog zvona, koje je najavilo novu epohu rekonstrukcije i obnove stare crkve posvećene Svetom Proroku Iliji, koja se nalazi u parohiji imljanskoj i jedna je od najstariji crkvi na ovom području.


Čin osvećenja obavio je njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem uz sasluženje protojereja – stavrofora Milenka Narić, arhijerejskog namjesnika kotovorarškog i protojereja Veljka Stojanović, paroha kneževskog.

Darodavaoci i kumovi zvona su Borislav i Verica Trivunović, rodom iz Vlatkovića.

Poslije čina osvećenja zvona, služena je sveta arhijerejska liturgija i osvećeno slavsko žito.

“Dosadašnjim donacijama od brojnih parohijana, izvršena je rekonstrukcija i obnova krova ove naše svetinje. Nastavićemo da prikupljamo sredstva za obnovu hrama Svetog proroka Ilije koji datira još iz 1463.godine, a u njenim temeljima se nalaze ostaci koji nagovještavaju da je crkva postojala i u doba Nemanjića”, rekao je Goran Sukur imljanski protonamjesnik.

On je naglasio da jedino obnovom možemo sačuvati naše svetinje za buduće naraštaje.

Parohijani imljanske parohije su za sve prisutne na ovom sabranju pripremili trpezu. U toku zajedničkog ručka nastavljeno je sa prikupljanjem novčanih sredstava za nastavak sanacije ove svetinje.

PODELI