INICIJATIVA ZA IZGRADNJU BRZOG PUTA OBODNIK – ŠIPRAGE – TRAVNIK NA ČEKANJU

1

KOTOR VAROŠ, 3. januara – Inicijativa za izgradnju brzog puta Obodnik-Šiprage-Travnik, koji bi skratio vezu Banja Luka –  Sarajevo za 81 kilometar, odnosno za 110 kilometara ako bi bio izgrađen tunel ispod prevoja Prelivode,  još uvijek je samo mrtvo slova na papiru.

Prostornim planom RS bilo je predviđeno da izgradnja te saobraćajnice bude završena do 2015. godine.

Izgradnja ovog puta bila je predviđena i Programom javnih investicija Srednjobosanskog kantona u 2019. godini.

Jasno je da bi izgradnjom brzog puta bio ubrzan ekonomski razvoj dijela opštine Kotor Varoš, kroz koji ovaj put prolazi, ali i susjedne opštine Travnik.

Krajem 2009. godine u Kotor Varošu je održan okrugli sto na temu ”Izgradnja brzog puta Obodnik-Šiprage-Travnik”, a tadašnji načelnik opštine Nedeljko Knežević izjavio je da je taj put od velikog značaja za kotorvarošku i travničku opštinu, kao i za Republiku Srpsku i BiH.

– Ova putna komunikacija će imati dodatni značaj za opštinu Kotor Varoš, jer neće biti dodatnog iseljavanja – rekao je tada Knežević.

Istovremeno, tadašnji ministar saobraćaja i komunikacija Federacije BiH Nail Šećkanović izjavio je da se u strategiji razvoja brzih puteva na području FBiH već nalazi pravac Lašva-Vitez-Travnik-Donji Vakuf, dodajući da bi se na tu saobraćajnicu priključila dionica Obodnik-Šiprage-Travnik.

PODELI

1 KOMENTAR

Comments are closed.