INSPEKCIJA ”ČEŠLJA” DOM ZA STARE ”DR ŠKELJIĆ” U KNEŽEVU: STIGLA PRVA KAZNA OD 3.000 KM, UTVRĐENE BROJNE NEPRAVILNOSTI

5

KNEŽEVO, 9. februara – Republički inspektor za hranu utvrdio je da radnici u Domu za starije osobe „Dr Škeljić“ u Kneževu nemaju sanitarne knjižice ovjerene u skladu sa zakonom.

U Inspektoratu RS naglašavaju da inspektoru nisu predočena ni uvjerenja o položenom kursu higijenskog minimuma za radnike, te dokazi da se u objektu obavlja mikrobiološko ispitivanje hrane.

– Nisu predočeni ni dokazi o sprovođenju mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, te da se obavlja mikrobiološko ispitivanje čistoće, uzimanjem i analizom briseva ruku radnika, uređaja, pribora i posuđa. Zbog utvrđenih propusta, republički inspektor za hranu je pravnom licu izrekao i kaznu u iznosu od 2.000 KM, a odgovornom licu u pravnom licu kaznu u iznosu od 1.000 KM – kažu u Inspektoratu RS.

Podsjetimo, članovi porodica korisnika ovog doma su na adrese nadležnih institucija početkom januara poslali prijavu da stanari nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, da loše se hrane, da o njima brine nedovoljan broj radnika.

Povodom toga, republički inspektori za hranu i socijalnu zaštitu obavili su kontrolu u Domu za starije osobe „Dr Škeljić“ u Kneževu, s ciljem provjere ispunjenost uslova za promet i obradu hrane i pružanje usluga socijalne zaštite.

PROČITAJTE JOŠ:

KNEŽEVO: Inspektori se spremaju za kontrolu, porodice korisnika Doma “Dr Škeljić” ogorčene uslovima života u ovoj ustanovi

– S obzirom na utvrđene nepravilnosti, republički inspektor za hranu naložio je Domu da radnike koji pripremaju i poslužuju hranu uputi na sanitarni pregled i posebnu edukaciju, da sačini Plan samokontrole koji se odnosi na kriterijume bezbjednosti hrane, te obezbijedi njeno mikrobiološko ispitivanje. Treba da sprovedu preventivnu dezinsekciju i obezbijede kontrolu mikrobiološke čistoće u objektu, tromjesečno putem ovlaštenih laboratorija u RS – naglašavaju u Inspektoratu RS.

Dodaju da je upravni postupak u dijelu nadzora republičkog inspektora za socijalnu zaštitu još u toku. (srpska info)

PODELI

5 KOMENTARA

  1. Dragi narode cija je porodica u domu skeljica jadni su ti starci i starice nasa komsinica nije bila ni mjesec dana zena je umrla u domu. novac se uzme al povrata novca nema ZALOSNO.

  2. Ostajem bez Texta.Dolazio Sam gore u posijetu.I vidio Sam da to nije normalno.Grijanje i tolle vise Slabo…nikakvo.Hrana slaba.pomoc starim ljudima slaba.Ama nista nevalja.Tesko onima koji moraju da budu zu.Jadni stark narod.

  3. Tu su uslovi za bivanje ljudi katastrofalni.. Ako kazes neku primjedbu jos te napadne sestra a placas unapred z cijeli mjesec pa bijo 3 dana ali cijelmjesec nista ne dobijes nazad. Rucak u 4 sata popodne.. Smucine. Jedino pravilno da se inspektori pozabave. Bravooo

  4. To je lopovija ni ugovora nikakve papirologije uplatis za citav mjesec ako pacijent umre nako par dana nista ne vracaju to treba zatvoriti

Comments are closed.