IZA NAS JE NAJTOPLIJI JANUAR IKADA Ako se po jutru dan poznaje, čeka nas PAKLENA GODINA

0

Poslije rekordno tople decenije, završene sa 2019. godinom koja je bila druga najtoplija registrovana na planeti, i 2020. smo počeli u istom ritmu. Prošli mjesec bio je najtopliji januar od kada postoje mjerenja, sa temperaturom od čak pet stepeni iznad prosjeka.

Podaci Nacionalne uprave za okean i atmosferu (NOAA) pokazuju da je, prema klimatskoj evidenciji čuvanoj 141 godinu, prosječna temperatura kopnene i morske površine za 20. vijek u januaru ove godine premašena je za 1,14 stepeni Celzijusa.

Prosječna temperatura u januaru prešla je za 0,03 stepena Celzijusa temperaturu iz januara 2016. godine, koji je bio najtopliji prvi mjesec u godini do tada zabilježen i bio je za 0,77 stepeni Celzijusa topliji od mjeseca januara iz referentnog perioda 1981-2010.

Posljednjih pet godina i cijela protekla decenija najtopliji su pod kada se mjeri temperatura, što pokazuje brzinu kojom klimatske promjene uzimaju maha, piše Gardijan.

Temperature veće od prosječnih zabilježene su u gotovo svim oblastima na Zemlji. Tako je u Evropi temperatura bila 3,1 stepeni viša od prosjeka za referentni period 1981-2010, dok je u dijelu sjeveroistočne Evrope, Skandinaviji i dijelu Rusije ta razlika prešla čak šest stepeni.

U međuvremenu, na Antarktiku je početkom ovog mjeseca došlo do ogromnoh temperaturnih skokova. Na tradicionalno najhladnijem dijelu planete zabilježena je temperatura od čak 20 stepeni, samo nekoliko dana nakon prethodnog rekorda od 18,3 stepena. Naučnici su ove podatke nazvali “nevjerovatnim i abnormalnim”.

Zbog emisije gasova sa efektom staklene bašte nastale kao posljedica ljudskih aktivnosti planeta je već jedan stepen toplija nego u predindustrijskoj eri, što ostavlja razorne posljedice na planetu i izaziva katastrofe poput požara u Australiji ili Amazoniji.

Pariski sporazum iz 2015. godine koji su potpisale svjetske vlade predviđa da se globalno zagrevanje ograniči na između dva i 1,5 stepen Celzijusa u odnosu na predindustrijsku eru. Međutim, emisije štetnih gasova izazvane ljudskim aktivnostima do sada nisu zabilježile ni pad, a kamoli drastično smanjenje neophodno da se ostvari cilj od dva stepena. (srpskainfo)

PODELI