IZRAELSKI AVION NAPRAVIO POMETNJU Presreli ga hrvatski migovi, nadležni kažu da je bio izvan kontrole leta BiH

0

BANJA LUKA, 20. JULA – Presretnuti izraelski avion koji je iz pravca Bosne i Hercegovine ušao u hrvatski vazdušni prostor, s namjerom preleta prema Italiji, bio je izvan zone odgovornosti Centra oblasne kontrole leta BiH (BHACC), potvrđeno je iz Agencije za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju (BHANSA) za Fenu.

– Izraelski avion oznake 4XCPX TAMAR AVIATION-a tipa GLF 4 je 19. jula 2019. godine, u 8.26 po lokalnom vremenu, na letu iz Tel Aviva za Cirih iz smjera vazdušnog prostora Crne Gore ušao u vazdušni prostor Bosne i Hercegovine. Navedeni avion je imao uredno popunjeni i prihvaćeni plan leta – navode iz BHANSA.

Avion je, prema njihovim navodima, letio na visini od 40.000 stopa, odnosno nešto više od 12.000 metara te je samim time bio u nadležnosti regionalnih oblasnih kontrola leta Beograd i Zagreb koje su po trenutno važećim sporazumima nadležne za pružanje usluga kontrole letenja u vazdušnom prostoru BiH na visinama iznad 32.500 stopa, odnosno iznad 10.000 m.

– Dakle, navedeni let je bio izvan zone odgovornosti Centra oblasne kontrole leta BiH (BHACC). Avion je napustio vazdušni prostor BiH u 06.49 UTC odnosno 8.49 po lokalnom vremenu – ističu iz BHANSA.

Prema dostupnim informacijama BHANSA, avio je izgubio radiovezu s nadležnom oblasnom kontrolom leta Zagreb, zbog čega je zatraženo i provedeno presretanje aviona od Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u vazdušnom prostoru Republike Hrvatske.

– Riječ je o uobičajenom postupku u ovakvim situacijama. Napominjemo da prilikom presretanja niti u jednom trenutku nije došlo do narušavanja vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine od strane vojnih aviona Republike Hrvatske – ističu iz BHANSA.

BiH je od 2014. godine u procesu preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi iznad svog teritorija. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su uslugu i kontrolu bosanskohercegovačkog prostora iznad ove nadmorske visine, nastavili pružati provajderi susjednih država i shodno tome ubirali prihode.

Prema najavama iz BHANSA, potpuno preuzimanje odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnoh plovidbi u cjelokupnom vazdušnom prostoru BiH planirano je za 5. decembar ove godine, čime će ovaj iznimno zahtjevan i dugotrajan proces biti uspješnoj okončan. (Fena)

Foto: Tanjug, Agencije/RAS Srbija

PODELI