KAKO SE IZBORITI SA POLENOM: Spremite se za ambroziju, uskoro kreću dosadni simptomi, ali ima i dobrih vijesti

0

KOTOR VAROŠ, 30. JULA – Period je godine kada cvjetanje jedne biljke mnogima zadaje prave muke. Pogodićete, u pitanju je ambrozija. Vrijednosti su za sada male, ali ko je na ovu korovsku biljku alergičan zna da je ovo tek zagrijavanje, a da najžešći udar počinje u drugoj polovini avgusta.

Mirjana Mitrović, rukovodilac monitoringa praćenja alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine  kazala je koliko trenutne vrijednosti iznose.

– Ambrozija je krenula da cvjeta, ali u jako malim vrijednostima. Za čitavu nedjelju to je pet do šest polenovih zrna, a to je nešto što nas još ne ugrožava – rekla je ona

Premda su u ovom trenutku to neznatne vrijednosti, Mitrovićeva naglašava da je upravo sada momenat kada treba razmišljati o uništavanju ove biljke.

– Važno je da se ona uništi prije nego što krene u intenzivnu fazu cvijetanja. Obično tek kada se to desi, onda se svi sjetimo da je uništavamo, a tada je to kontraproduktivna mjera jer još više rasipamo polen – objašnjava Mirjana Mitrović.

Kako je kazala, trenutno su aktuelni poleni trava, koprive koja je zašla u prekogranične vrijednosti kao i ostalih vrsta korova poput bokvice, pelina i štira koje pak nisu u vrijednostima iznad normale.

Padavine koje su prethodne nedjelje možda zasmetale pojedinima, svakako su pogodovale onima koji su na polen trava alergični. Upravo su kiše dosta uticale da opadnu vrijednosti, te je i mali broj onih koji trenutno imaju probleme ove vrste.

Ipak, šta je sa onima koji sa zebnjom čekaju cvjetanje ambrozije?

– Poželjno je da osobe koje znaju da su alergične na korov ambrozije budu sa ljekarima u dogovoru desetak dana prije nego što polen u vazduhu uđe u kritične vrijednosti i da krenu sa svojim terapijama – savetuje Mitrović.

Intenzivnije cvjetanje se očekuje već od polovine avgusta, kaže ona, a druga polovina avgusta i cijeli septembar je period kada su vrijednosti, iznad graničnih.

Kako se zaštititi

Kada je koncentracija polena povećana u vazduhu, ljekari ne preporučuju provjetravanje prostorija. Takođe, tada veš ne bi trebalo da sušiti napolju. Potrebno je nositi naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima. Poslije svake šetnje treba se presvući i oprati kosu prije spavanja, da bi se uklonio sav polen. Redovno treba prati ruke i ne dirati oči kad zasvrbe. Nos možete ispirati fiziološkim rastvorom.

Ima i dobrih vijesti

Iako je pandemija u jeku, ipak su procjene da će to indirektno doprinijeti smanjenju problema svih koji su alergični na dosadni korov. Lako je zaključiti i kako. Jedna od glavnih mjera jeste nošenje maski, a upravo one smanjuju kontakt sa alergenima.

Takođe, povećano je korišćenje dezinfekcionih sredstava za ruke, što isto doprinosi uklanjanju polena.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here