Kneževo: Obilježen dan osnivanja 22. Pješadijske brigade Vojske Republike Srpske

2

KNEŽEVO, 22. novembra – Služenjem parastosa u hramu Rođenja Presvete Bogorodice i polaganjem vijenaca u spomen-sobi, u Kneževu je obilježen dan osnivanja 22. Pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.


22. Pješadijska brigada Vojske Republike Srpske formirana je i postrojena na Rakovačkim barama u Banjaluci 19. novembra 1991.godine i taj dan se uzima kao dan osnivanja te jedinice.

Podsjećajući se na istorijske činjenice formiranja 22. brigade, kao i ključni značaj borbenih dejstava koje je ova brigada izvodila,  predsjednik Opštinske boračke organizacije Kneževo Mirko Svjetlanović je naglasio da Republika Srpska nikada ne smije zaboraviti srpske borce koji su dali živote za slobodu.

”22. Pješadijska brigada VRS je svojim borbenim dejstvima na slavonskom, vlašićkom, oraškom, dobojskom, maglajskom, brčanskom, kneževskom, kotorvaroškom, glamočkom, bihaćkom, tešanjskom ratištu i u zoni odgovornosti Sarajavsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, odigrala ključnu ulogu”,  naglasio je Svjetlanović.

On je podsjetio da je ova brigada imala preko 600 ratnih vojnih invalida i 341 poginulog borca. U brigadi je bilo 2.598 boraca, a kroz brigadu je prošlo oko 5.000 njenih pripadnika.

Obilježavanju Dana 22. Pješadijske brigade VRS prisustvovali su i ratni komandant brigade Janko Trivić, komandanti bataljona Milan Kiković, Željko Obradović, Jovan Nikodinović i komandni kadar 22. Pješadijske brigade, Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, predstavnici opštinskih boračkih organizacija Čelinca i Kotor Varoša, predstavnici lokalne vlasti, Srpske pravoslavne crkve, porodice poginulih boraca, borci brigade i ratni vojni invalidi.

PODELI

2 KOMENTARA

  1. Kakav Varos-Skendercani su dosli u Kotor Varos,predvodio ih je Choro,usli su preko Cepka,put im pokazao Capo,opkolili Sprzu,Neru,Musu,Batu,Ramu i ostale,usli su preko Zagradja,na Gradini gdje su njih 13 bilo u Sprzinoj grupi i sve ih pobili.Sprzo je bio ranjen,nije se htio predati i skocio je sa stijene.Poslije su ga mrtvog postavili na vozilo i vozali po KV.M… mu je odrezao glavu.Skendercani su preko radia saopstili da dolaze u Kotor Varos,ustasko mjesto.

Comments are closed.