KOMENTAR: KOTORVAROŠKE POLITIČKE HIJENE U VRIJEME KORONE

13
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KOTOR VAROŠ, 17. marta – Kao prvo, neće mi biti žao potrošenog vremena za pisanje ovog teksta. Zašto? Zato što ga pišem s namjerom da spucam sve ono što mislim u glave pojedinih kotorvaroških nazovi političara, a u stvarnom životu kukavica, lažova, prevaranata, lešinara… Možda je najpristojnije da kažem – ološa.

Kako drugačije nazvati ljudski šljam koji ovu nesreću, koja nas je zadesila sa virusom korona, koristi za lične političke poene, bolesnu promociju i ličnu korist, pokušavajući da nevolje starih i iznemoglih sugrađana iskoristi za lični ćar.

Pa ako ste već toliko obazrivi prema starijim sugrađanima, ako ih toliko volite i poštujete, zašto im bez medijske pompe i talambasa ne pomognete na način na koji to predlažu nadležne republičke institucije?.

Kotor Varoš je mali gradić, svi se znamo, svi znamo ko kako živi. Pa zar je problem pokucati na vrata naših starih ili siromašnih sugrađana i, kada nam otvore vrata, s predviđene udaljenostim   ljubazno pitati: ”Komšija, treba li vam nešto”?. Ili telefonom?

Ali, ne – politički ološ ne može tako, ne zna ljudski, mora na kvarno, mora prevarantski. Mora na nevolji drugih da svoju korist gleda.

Taj ološ, naravno, ima mnogo načina da pomogne starim i siromašnim sugrađanima, ali bez samopromocije, reklame…

Naime, Republička uprava civilne zaštite raspisala je javni poziv za angažovanje volontera u dostavljanju hrane i lijekova osobama u Srpskoj koji su stariji od 60 godina, sve dok traje opasnost od korona virusa.

Volonterski rad trajaće do prestanka potrebe za njim, što će odrediti RUCZ RS i nadležne institucije Srpske.

Ali, političke hijene ne žele to, ne žele sistemski i organizovano, jer tada neće doći do izražaja, jer tamo nema ja, pa ja, nego samo ljudska želja i potreba da se pomogne onima kojima je pomoć potrebna.

Ima još jedan načim da se starim i bolesnim sugrađanima pomogne:

Volontere Crvenog krsta u Kotor Varošu viđamo u brojnim akcijama pomoći starim i siromašnim sugrađanima. I sada su izrazili spremnost da pomognu.

Te ljude, volontere našeg Crvenog krsta,  nećete vidjeti u akcijama samopromocije, neće te ih vidjeti sa namještenim i izvještačenim licima da se slikaju pored onih kojima pomoć nose. Vidjećete ih kako po suncu, kiši i snijegu špartaju ovom opštinom, od Zabrđa do Kruševa Brda,  i nose pomoć onima kojima je potrebna.

Ali, neće kotorvaroške političke hijene ni sa volonterima Crvenog krsta u akcije pomoći sugrađanima, jer ni u tom slučaju neće doći do izražaja, neće pokupiti po koji bijedni politički poen, neće lično profitirati.

Sjajni promoteri Kotor Varoša: Aktivisti Crvenog krsta

Neće imati ličnu korist, a upravo ona im je vječiti imperativ. Zbog nje su u stanju da se danima valjaju u blatu, misleći da je ovaj narod glup i da ne razumije njihove namjere.

Sve me ovo podsjeća na moju omiljenu epizodu o detektivu Sledž Hameru: mafija ga otme, ne bi li, uz pomoć pokvarenog ludog naučnika, uticala na njegovu podsvjest; plan joj neslavno propadne, jer šta: Sledž nema podsvjest!

Pametni su ljudi još devedesetih godina govorili da treba biti na oprezu kada neko počne da se razmeće svojom lažnom humanošću u političke svrhe, jer tada treba dobro provjeriti da li vam je buđelar na sigurnom.

Treba li naglašavati da je granitno čvrsta veza između samoreklamerske humanosti i tihe, ali postojane sklonosti ka tuđem novčaniku.

I za kraj, nešto lijepo. Znam jednog prijatelja u Kotor Varošu koji je jutros uzeo 500 maraka i podijelio komšijama – penzionerima. Njih pet po 100 maraka. Da im se nađe u ovo zlo vrijeme… I niko za to ne bih ni znao da mi to lično nije ispričao jedan od starijih naših sugrađana, koje je moj prijatelj jutros posjetio.

Niti se moj prijatelj kome pohvalio, niti se slikao. Znam ga godinama i znam da je u dubini duše osjećao da tako treba da uradi. Bez reklame i bez pompe, nego po savjesti.

E tako se to radi… Čisto da znaju političke hijene u Kotor Varošu.

D. MAKSIMOVIĆ 

 

 

PODELI

13 KOMENTARA

 1. Kao gr.k.v.dirnut sam sa pravim tex.i istinitim cinjenicama,samo bih jos upitao svoj narod :STA CE SE DESITI AKO(n.boze) 1 osoba bude pozitivna u fabrikama ,koje gl.reč vodi BONĐORNO…….
  Narode moj ,uzalud je ova prica cijela ….
  Ako sad ,dok se moze ostati kod svoih u kuc(bez COVID 19).
  Ne zaboravite ,bilo je i tezi dana pa smo preziveli.
  Ne dozvolite manipulacije ,koje bi nas mogle skupo kostati …..
  Nismo mi kinezi ,mi smo mal narod (šaka nas je na sprem njih)
  P.s.pozdrav iz italy!!!

 2. Dajte IMENA i slike – konkretne primjere.

  NPR. vlasnik sto je digao cijene u ovo vrijeme pa za to dobio kaznu.
  *ne vidim da je bilo ko o tome pisao…

 3. Nije problem ako se gospoda iz samarićanskog tima prvo testiraju na SARS-Cov-2 i nalazi pokažu da su negativni.
  P.S. I nekaih neko informiše o novoobjavljenim smjernicama SZO!

 4. Ako je proglasena vanredna situacija bilo koji pojedinac ili organizacija svoje djelovanje mora da uskladi sa drzavnim odlukama.

 5. Politički anonimus, narcis, egoista ogroman, proracunat do bola, prevarant prevejani i okoreli… može ovakve svari raditi u ovakvim uslovima….

 6. Civilna zastita vapi za volonterima pa eto neka neko prenese tim političarima da se prijave. Hvala

 7. Jedno pitanje: ko garantuje da je zdrav taj političat ili političari da nisu pokupili šta na ulici?

 8. Opština Kotor Varoš ima opciju da aktivira lokalnu civilnu zastitu i da radi taj dio posla, odgovorno, sa maskama a ne da se nadobidni policajci bez nadzora bahate.

Comments are closed.