Korona pretvara ljudske ćelije u zombije: Otkriće američkih naučnika koje plaši, ali i budi nadu

0

KALIFORNIJA, 02. JULA – Virus korona pretvara ljudske ćelije u zombije tako što ih podstiče da puštaju izdanke, filopodije, zahvaljujući kojima se virus lakše širi u tijelu zaraženog, tvrde autori nedavno objavljene studije Univerziteta Kalifornija.

Na fotografijama pod mikroskopom se vidi kako zaražene ćelije razvijaju filopodije, ćelijske izdanke koji su ispunjeni virusnom tečnošću, prenosi Tanjug.

Naučnici tvrde da se virus preko filopodija kreće kroz tijelo do zdravih ćelija i od njih stvara nove „zombi ćelije“, nosioce zaraze.

Sve do sada naučnici su vjerovali da se virus SARS kov-2 prenosi kao i drugi virusi, odnosno da napada zdravu ćeliju i pretvara je u mašinu za kopiranje.

Ovo otkriće ipak navodi na zloslutniji zaključak, a to je da je SARS kov-2 razvio „rezervni plan“ za izbjegavanje imunološkog odgovora čovjeka.

Nivan Krogan, profesor ćelijske i molekularne farmakologije Univerziteta Kalifornija, ocijenio je da je zlokobna osobina virusa u korišćenju alternativnih načina da se zaraze druge ćelije, ali vjeruje da će ovo otkriće doprinijeti bržoj i efikasnijoj borbi protiv virusa korona. (sputniknews.com)

PODELI