Kotor Varoš: Održana Svetosavska akademija

0

KOTOR VAROŠ, 27. JANAURA – U Kotor Varošu večeras je održana Svetosavska akademija u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”.


Diplomirani teolog i profesor vjeronauke Milan Vrhovac u besjedi je poručio da značaj Svetog Save prevazilazi granice jedne nacije i probleme jednog naroda.

“Srpski narod je odan svom svetitelju koliko i Spasitelju svijeta. Sveti Sava je naš najveći pojedinac, stub srpske kulturne i moralne svijesti, koji se odrekao svega da bi stekao sve”, rekao je Vrhovac.

On je istakao da je Sveti Sava, žrtvujući sebe, postavio temelj pravoslavne vjere i tako postao duhovni izvor njegove snage, vjere i nadanja.

“Kao što je ikona izraz čežnje da vidimo boga, tako je sve srpsko u Svetom Savi samo zato da bi se bolje razumjelo sve ljudsko i sve zemaljsko, da bi se dosegnulo nebesko”, naglasio je Vrhovac.

Svetosavsku himnu, kojom je otvorena akademija, izveli su članovi dječijeg i crkvenog hora “Sveti Sava”.

U programu su nastupili članovi etno grupe “Žubor”, narodni guslar Vaso Drašković, član ansambla “Žubor” Milana Trkulja, mladi muzički talenti Sofija Jurić i Pavle Tepić i recitator Nikola Obradović.

PODELI