Kotor Varoš: Promovisan zbornik o stradanju srpskog naroda

0

KOTOR VAROŠ, 17. MARTA – U porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu večeras je promovisan zbornik “Kad prošlost progovori: Kozara 1942-2022” koji sadrži stručne radove istoričara i publicista iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske, te brojne fotografije i dokumente o stradanju naroda Kozare u Drugom svjetskom ratu.


Jedan od autora zbornika Zoran Kos rekao je da je prošlo osam decenija od stradanja naroda Kozare, te da je isto toliko trebalo da se javno progovori o toj temi na ispravan način.

“Obilježavajući značajan datum – 80 godina od ofanzive na Kozari, pokušali smo da istorijski realno sagledamo kozaračku kataklizmu. Želja nam je bila da što objektivnije sagledamo stradanje našeg naroda, prije svega zarad budućih istraživanja i kompletiranja istorijske istine o otporu i borbi u kojoj su nedužni, goloruki narod Kozare tukli njemački tenkovi i avioni i brojčano nadmoćnija ustaško-njemačka pješadija”, istakao je Kos.

Prema njegovim riječima, u svemu je učestvovalo i kvislinško domaće stanovništvo, a žrtve su bili pripadnici srpskog naroda, pravoslavne vjere, oba pola i svih životnih doba.

“Pokolji su činjeni u kućama, na kućnim pragovima, u dvorištima, na putevima, po šumama, oranicama i livadama, u pravoslavnim hramovima i crkvenim domovima, te u logorima, dječijim i sabirnim na čelu sa zloglasnom ustaškom fabrikom smrti Jasenovac”, naglasio je Kos.

Autori zbornika Radenko Vujasin i Radoja Racanović govorili su o događajima nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske.

“Ustaško vođstvo planiralo je da Banjaluka bude glavni grad, što je značilo da srpski narod na ovim prostorima treba pobiti, protjerati i preseliti u Srbiju. Shvativši šta mu se sprema, nakon velikih zločina u Dalmatinskoj zagori, Lici, Baniji, Kordunu i Bosanskoj Krajini, srpski narod je ustao i počeo organizovanje otpora”, naveo je Racanović.

Vojvoda Lazar Tešanović 

Vujasin je rekao da je jedan od uglednih Srba i ustanički vođa bio učitelj Lazar Tešanović, čije aktivnosti u ratnom vihoru istoričari još nisu do kraja razjasnili.

“Zna se da je kao ratnik pripadao Jugoslovenskoj vojsci u Otadžbini. U narodu je ostalo sjećanje da zbog njega i saboraca nije bilo velikih stradanja u javoranskom kraju i dijelovima koje su štitile Tešanovićeve čete. Malo je poznato kako je stradao, a ne zna se ni gdje mu je grob”, zaključio je Vujasin.

Autori su saglasni u ocjeni da je osam decenija živjela laž da su četnici učestvovali u ofanzivi na Kozari, a jedina je istina da su imali na svom kućnom pragu okršaje sa partizanskim jedinicama i mnogi su zbog toga glavu izgubili.

Organizator večerašnje promocije bila je Književna zajednica “Vaso Pelagić” iz Banjaluke, a domaćin arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here