Kotor Varoš: Sjećanje na Ljubinu zgradu, čuvara prvih ljubavi u gradu na Vrbanji

7

KOTOR VAROŠ, 17. novembra  – ’’Ljubina zgrada’’, nekada jedan od najstarijih stambenih objekata u užoj gradskoj jezgri Kotor Varoša,  više ne postoji.

Ostala je samo u sjećanju Kotorvarošana.

’’Ljubina zgrada’’ je izgrađena 1893. godine i njoj su, uglavnom, stanovali ljekari, koji su dolazili u grad na Vrbanji.

Među njima se nalazio i dr Ljubo Dragosavljević, koji je godinama radio u kotorvaroškoj bolnici, a po njemu je zgrada i dobila ime.

’’Ljubina zgrada’’ ostala je u lijepom sjećanju generacijama Kotorvarošana, a mnogi je pamte po prvim ljubavima, koje su se rađale pod krošnjama stabala, koja su se nalazila u njenom dvorištu.

S.K.

PODELI

7 KOMENTARA

  1. Kako su promjenili strukturu stanovnistva,istjeravanjem Bosnjaka, Muslimana i Hrvata, to se stvorila mogucnost da vrhovci sidju u dolinu i donesu svoja mjerila vrijednosti. Kao sto to uvjek biva ili ce im trebati 100 godina da poprime nesto gradsko ili ce grad postati veliko selo cemu se sve vise priblizava.

  2. Potpisujem svaku riječ. Grad je postao stjecište ruralaca i ljudi bez elementarnog vaspitanja. Nakon selendri oko KV sada silaze i iz selendri oko Kneževa. Kombinacija koja je pogubna po grad.

  3. Jedna od lepsih zgrada u gradu, uz malo novca mogla se obnoviti u izvornom obliku i pretvoriti u gradsku kuću ili muzej… Ali, šta će seljacima ruralcima koji su iz vukojebine sišli u grad u muzej? Njima treba štala, kokošinjac, svinjac. Nikako urbani i pristojni Kotor Varoš.

  4. U normalnim državama ovakve građevine su pod zaštitom države. U nenormalnim poruše ih kriminalci zarad ličnog profita. Pametnom dosta.

Comments are closed.