Fagus5 22

Kotorvarošanke pružile podršku ženama oboljelim od raka

0

KOTOR VAROŠ, 28. SEPTEMBRA – Pedesetak žena iz Kotor Varoša je protekle nedjelje u Sarjavu učestvovalo na petnaestom izdanju najvećeg društveno odgovornog događaja u Bosni i Hercegovini Trke/šetnje za ozdravljenje “Race For The Cure”.


Ovim događajem, koji je okupio brojne učesnike, slavi se život i ženama koje boluju od karcinoma dojke pokazuje da nisu same u svojoj borbi.

Ukupno je registrovano 8.000 građana i 858 sponzora timova okupljenih u 215 ekipa, a prikupljeno je rekordnih 115.000 KM.

Kompletan novac prikupljen od registarcija odlazi za mamografske preglede, psihološku pomoć, kao i za pakete za svaku novooperisanu osobu.

Volonter Udruženja žena oboljelih od raka dojke “Iskra” iz Banjaluke Silvana Stojanović je istakla da je u proteklih nekoliko godina urađeno oko 1.000 besplatnih mamografskih pregleda na području opštine Kotor Varoš.

“Upravo zahvaljujući ovim pregledima je otkriveno nekoliko ranih slučajeva karcinoma dojke i žene su upućene na dalje liječenje, jer se radi o izlječivoj bolesti ukoliko se ona otkrije na vrijeme“, rekla je Stojanovićeva.

Prema njenim riječima, kao uvod u ovaj događaj organizacija “Think Pink” je upriličila Dan zdravlja, gdje su svi učesnici i građani imali priliku besplatno obaviti mamografiju, ultrazvuk dojki, ultrazvuk štitne žlijezde, mjerenje nivoa šećera, pritiska, holesterola i mokraćne kiseline.

“Iz ove organizacije su osigurali i konsultacije sa psiholozima, ginekologom, radiologom, ljekarom opšte prakse i nutricionistima. Na raspolaganju su im bili i edukativni materijali o ženskom zdravlju, prevenciji bolesti i karcinomu dojke“, zaključila je Stojanovićeva.

PODELI