Kotorvaroški Crveni krst stekao ugled i povjerenje sugrađana

0

KOTOR VAROŠ, 5. APRILA – Na današnjoj godišnjoj skupštini Opštinske organizacije Crvenog Krsta istaknuto je da su u potpunosti realizovane sve planirane programske aktivnosti, zahvaljujući kojima je ova organizacija stekla veliki ugled i povjerenje sugrađana.


Sekretar Crvenog krsta Kotor Varoš Sanela Kučuk je rekla da su, prije svega zahvaljujući ljudima dobre volje, uspjeli da se profilišu u vrlo mobilnu i modernu humanitarnu organizaciju.

“Iako smo radili u vrlo teškim uslovima pokazali smo entuzijazam i posvećenost da pružimo pomoć onima koji su u stanju socijalne potrebe. I pored otežanog rada u uslovima nestabilnog ekonomskog tržišta, smanjenih donacija i priliva prihoda, uspjeli smo da realizujemo sve planirane aktivnosti. Organizovali smo četiri akcije dobrovoljnog davanja krvi i obezbijedili dovoljne količine ove dragocjene tečnosti, odnosno 470 doza krvi. Organizovali smo više akcija na planu zdravstvenog prosvjećivanja, kao što su Svjetski dan prve pomoći, Dječiju nedjelju, Dan starijih, Dan volontera. Posjetili smo u više navrata siromašne porodice na području opštine i direktno im uručili humanitarne pakete, a uspješno smo okončali projekat rekonstrukcije grijanja u našim prostorijama”, naglasila je Kučukova.

Kotorvaroška organizacija Crvenog krsta se prepoznaje po dobrovoljnom davalaštvu krvi, najplemenitijoj i najznačajnijoj aktivnosti. Na području opštine su trenutno evidentirana 834 dobrovoljna davaoca krvi, koji u kontinuitetu pokazuju solidarnost i odgovornost prema sebi i drugima.

Na godišnjoj skupštini kotorvaroškog Crvenog krsta istaknuti su odlični rezultati u radu sa mladima i omasovljavanju organizacije, što će biti jedan od najvažnijih zadataka i u ovoj godini, uz organizaciju tradicionalnog Ljetnog kampa u Tovladiću.

“U Osnonoj školi, zahvaljujući nastavniku Zoranu Tešiću, imamo više od 150 članova Podmlatka Crvenog krsta, sa kojima se kontinuirano radi tokom cijele godine”, poručila je Kučukova i dodala da je Opštinska organizacija Crvenog krsta tokom 2023. godine brojala 297 članova od čega je najviše mladih /163/ uzrasta od sedam do 14 godina.
Danas su usvojeni finansijski izvještaj za prošlu godinu, orijentacioni program rada i prijedlog finansijskog plana za ovu godinu.

Zlatni znak Crvenog krsta Republike Srpske dodjeljuje se za najmanje 10 godina rada u organizaciji Crvenog krsta, a ovim odlikovanjem su nagrađeni Vojislav Glavaš, koji je član Crvenog krsta 61 godinu, i višedecenijski volonter Mladen Petrušić.

Srebrni znakom Crvenog krsta nagrađeni su višestruki dobrovoljni davalac krvi Slavko Trifković i glavni koordinator školske organizacije Crvenog krsta u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” Đuro Krčić.

PODELI