KOTORVAROŠKI FUDBALSKI VREMEPLOV: ILIJA MILJUŠ TRENERSKI MAG KOGA SE RADO SJEĆAJU SVI IGRAČI I NAVIJAČI MLADOSTI

0

KOTOR VAROŠ, 27. MAJA – Trener, učitelj, pedagog, roditelj, čovjek za sva vremena, osoba koja je je obilježila jedan period bitisanja FК „Mladost“. I to onaj poslijeratni, kada je malo ko imao hrabrosti doći u Кotor Varoš i prihvatiti se vođenja ekipe koja je bila u fazi formiranja.

Njegova filozofija i poimanje fudbalske igre je postala vrlo brzo način razmišljanja kotorvaroških fudbalera. Usadio je prijeko potrebno samopouzdanje i vjeru u vlastite mogućnosti, na domaćem terenu je „Mladost“ bila favorit protiv mnogo jačih rivala, ali tu ulogu je znala opravdati na stadionu pod Ruikom.

Sa Ilijom Miljušom na čelu Кotorvarošani su dva puta bili nadomak ulaska u viši rang takmičenja, ali su posustajali u završnicama šampionata. Ne zato što su loše igrali, nego što su drugi bili „moćniji“ u tom periodu.

Svoju pozitivnu energiju je na njemu svojstven način prenio na fudbalere, treninzi su bili prava poslastica, utakmice praznik fudbala. Miljuš je bio sjajan čovjek, džentlmen, ali istovremeno i strašno strog. Njegov hrapav glas i autoritet znanja bili su svetinja. Кada je galamio na igrače činio je to u najboljoj namjeri, onako gospodski i dostojanstveno, ali njegova riječ se nije osporavala.

Nikada nije robovao taktici, fudbal je smatrao krajnje jednostavnom igrom. Voljeli su ga i popularni „Jazavci“, navijači Mladosti, koji su pratili svoje ljubimce u tom periodu na svim gostujućim utakmicama. Igrači se slažu u jednom, čast je bila sarađivati sa tim čovjekom, biti njegov savremenik. Svojim radom, životom i djelom, Ilija Miljuš je postao neizbrisiv dio kotorvaroške fudbalske istorije. (Publikacija: 90 godina ponosa i tradicije FK Mladost)

PODELI