Lazo Kučuk: Kada je uništen lipljen u Vrbanji?

0

KOTOR VAROŠ, 20. novembra – Drugovanje Laze Kučuka, učitelja i strastvenog ribolovca iz Kotor Varoši sa Vrbanjom i njenim pritokama u podvlašićkom kraju traje više od 30 godina.


Priznaje da mu je rijeka prirasla za srce i da bi se teško mogao odvojiti od njenih virova i brzaka.

– Vrbanja je naša rijeka, kojoj su i izvor i ušće na teritoriji Srpske. U gornjem toku ona je izrazito planinska rijeka i idealno je stanište potočne pastrmke, dok nizvodno od Kotor Varoši ona ima obilježja ravničarske rijeke. Zbog toga je na Vrbanji moguće pecati na plovak, ali i na mahač, a postoje uslovi i za ostale vrste sportskog ribolova – priča Lazo.

Poznati kotorvaroški ribar sa sjetom govori o 1973. godini, kada je iz rodnog Ponira kod Banjaluke u potrazi za poslom stigao u podvlašićko selo Šiprage.

– Tek tada sam upoznao prave vrijednosti Vrbanje i dobro se sjećam da je ona u ta vremena bila prepuna lipljena. Međutim, 1985. godine, nakon jednog strašnog povodnja, ta plemenita vrsta ribe je potpuno uništena – veli Lazo.

Lazo Kučuk se, kako kaže, često sjeti svog najvećeg ribarskog podviga, koji ga je još više vezao za Vrbanju.

– Bilo je to na Markovića branama, kada sam upecao najveću ribu u svojoj dugogodišnjoj ribarskoj karijeri. Radi se o mreni teškoj oko dva kilograma. Ipak, posebno sam ponosan na potočnu pastrmku, koja je bila teška blizu 700 grama, a neposredno pred rat upecao sam je kod Stopanskog – prisjeća se Lazo.

 

PODELI