LJEKARI UČINILI ČUDO Trudnicu pronašli povrijeđenu, pa započeli borbu ZA ŽIVOT MAJKE I BEBE

0
????????????????????????????????????

BEOGRAD, 14. FEBRUARA – Prava drama odigrala se preksinoć u Urgentnom centru u Beogradu kad su trudnici A. A. (31) ljekari morali istovremeno da obave carski rez i operaciju glave. Tim podvigom spasli su život i mame i bebe.

A.A. je u devetom mjesecu trudnoće pala i zadobila hematom na glavi. Najpre je zbrinuta u KBC Zemun, ali je zbog kompleksnog stanja preksinoć odmah prevezena u Urgentni centar. Ona je trebalo da se porodi oko 20. februara.

Zahvaljujući timskom radu ljekara, koji su se hitno okupili, spasena su dva života, a novopečena majka je donijela na svijet dječaka, koji je odmah po rođenju zbrinut u Institutu za neonatologiju i oseća se dobro. Porodilja A. A. se nakon operacije oporavlja naodeljenju neurohirurgije Urgentnog centra. Pacijentkinja je zahvalna što se sve dobro završilo.

– Dobro sam. Srećna sam što je sve dobro prošlo. Zahvalna sam cijelom timu koji je izveo ovaj poduhvat – izjavila je A. A.

Dr Dušica Kocijančić Belović, dežurni ginekolog u prijemnoj ambulanti UC, kaže da su majka i beba bile životno ugrožene:

– U 17 sati smo dobili poziv od dežurnog anesteziologa iz ambulante reanimacije UC da imaju trudnicu koja ima epiduralni hematom i da mora hitno u operacionu salu. Jedini podatak koji smo dobili o trudnici je da joj je termin porođaja za nedjelju dana, dakle faktički je bila u terminu. To je značilo da moramo hitno da se organizujemo da bi se porođaj obavio jer su i trudnica i beba bile životno ugrožene.

Ona ističe da je ekipa za porođaj ugrožene trudnice organizovana u rekordnom roku.

– Koleginica Željka Rašlić i ja napravile smo dogovor s pedijatrom, dežurnom babicom i pedijatrijskom sestrom i za 15 minuta smo bile u operacionoj sali. Bilo je potrebno uraditi carski rez, a kad smo ušli u salu, pacijentkinja je već bila u anesteziji i sinhrono su započeti neurohirurška intervencija i carski rez. Od trenutka kad smo je primili prošlo je svega 25 minuta dok je trudnica porođena – kaže dr Kocijančić i dodaje da je rođen dječak težak 3.770 grama, da je dobio ocjenu osam.

Nastavak operacije, navodi doktorica, protekao je u najboljem redu, a sve zajedno trajalo je sat i 15 minuta.

– Majka se vrlo brzo probudila, suprug je obišao i nju i bebu – kaže doktorica Kocijančić i dodaje da je nepoznato kako se povrijedila A.A. jer je zatečena na ulici i kolima Hitne pomoći prevezena u Zemunsku bolnicu, a odatle u UC, a muž nije bio s njom.

(Kurir)

Foto: UKC RS/RAS Srbija

PODELI