Maja Bašić: Ko će ovo preživjeti?

BANJA LUKA, 4. septembra – Kako se približava jesen mnogim građanima pada mrak na oči, s obzirom na činjenicu da je ovo doba godine karakteristično po troškovima koji velikoj većini naših porodica zadaju glavobolju.

Jedan od većih izdataka svakako je opremanje djece u školu koje, po jednom školarcu, košta koliko i jedna minimalna plata u RS. Dakle, za knjige, školski pribor, nešto najosnovnije odjeće i obuće, roditelji po djetetu moraju da stvore najmanje 450 KM. Ovaj iznos puta broj djece – nije nimalo teško izračunati koliko je to minimalaca, ali je teška muka za one koji te pare moraju da obezbijede.

A to su svi roditelji koji rade za plate koje nisu ni približne prosječnoj zaradi u RS, tako da njima jedva mogu da plate režije i obezbijede dovoljno hrane.

Bez obzira na hroničnu besparicu s kojom kubure preko cijele godine, jesen im ipak pada najteže, jer se tada samo niže trošak za troškom, a svaki veći od onog prethodnog.
Naime, čim se snađu za pare za školu, što veoma često podrazumijeva pozajmljivanje od rođaka i prijatelja, na glavu im se obruši izdatak za nabavku drva, koji je još teži od onog „školskog“. E, tu već nemaju puno izbora, nego da se zapute u neku banku i MKO, jer najmanje 1.000 KM za desetak metara ogrijeva nije svota koju ljudi s platom od 600-700 KM mogu da imaju u šteku.

Dakle, samo za ova dva izdatka, a pod pretpostavkom da imaju dva školarca, jedna porodica mora da obezbijedi skoro 2.000 KM koje, već od početka septembra u ratama moraju da vraćaju onima od kojih su pare pozajmili. Da li prijateljima, da li bankama – svejedno, jer dug je dug…

Tako, ovaj trošak podijele na taman toliko mjesečnih rata da se posljednja, nekako, poklopi sa novom pozajmicom, i tako ukrug. Ne zato što vole nekom da duguju, nego zato što od svojih mjesečnih primanja jednostavno ne mogu da odvoje više, inače bi bukvalno upali u egzistencijalnu ugroženost. Ovako, preživljavaju, a samo oni znaju kako.

Maja Bašić – ”EuroBlic”

PODELI