Maja Bašić: Pokoj im duši

0
npo

U Srpskoj svaki treći dan bude sahranjen jedan čovjek, koji je život izgubio u saobraćaju.
Još više poražava činjenica da je prebrza vožnja uzrok najmanje polovine saobraćajki koje završe dugotrajnim boravkom u bolnici ili sahranoma, dok svaka desetu nesreću skrive pijani vozači. A i dalje najviše ginu ili bivaju teško povrijeđeni ljudi od 18 do 30 godina.

Da zlo bude veće, stanje u ovoj oblasti se iz godine u godinu pogoršava, što je jasan pokazatelj da ovdje nešto dobrano ne štima.

Naravno, trude se nadležni da kontrolama i kaznama obuzdaju nesavjesne vozače. Tu su i kampanje koje ukazuju na katastrofalne posljedice prebrze vožnje, nevezivanja pojasa, sjedanja za volan u pijanom stanju…

Međutim, broj polomljenih i smrtno stradalih nikako da značajnije padne. Očigledno, treba vremena i vremena da se vozači osvijeste i shvate da i najmanja bahatost u saobraćaju vodi na traumatologiju ili na groblje.

Ustvari, znaju oni to, ali većina misli da se nesreće dešavaju tamo nekom drugom. E, dok god budemo tako samouvjereni i neodgovorni, divljajući na putevima, pa još u pijanom stanju i nevezanog pojasa, sahrane će i dalje biti naša svakodnevica.

Rašće i broj krajputaša koji svjedoče o pogibijama onih koji, krećući na put, nisu ni pomislili na to da se sa njega nikad neće vratiti.

Njima neka je pokoj duši, a nama za nauk da se nesreće svakom mogu desiti.

Maja Bašić ”Srpska info”