MASLOVARE: JEREJ ŽELJKO POPOVIĆ SLUŽIĆE PARASTOS SRPSKIM JUNACIMA KOJE SU ZVJERSKI UBILI KOMUNISTIČKI BANDITI

0

MASLOVARE, 10. juna – Pozivamo porodice stradalnika i mještane MZ Maslovare, da u subotu, 12. juna ove godine, kod jame bezdanice, kod rudnika u Maslovarama, prisustvuju parastosu, pomenu žrtvama komunističkih zločina, koji su počinjeni u Drugom svjetskom ratu, ali i u poratnim godinama 1946-47. godine.

Parastos će služiti paroh maslovarski o. Željko Popović.

Jerej Željko Popović 

Ovim činom odajemo počast svim srpskim ratnicima, rodoljubima, onoga rata koji postradaše za slobodu, vjeru i čast roda svoga.

Većina uglednih Srba, vjernika i domaćina iz Maslovara u Drugom svjetskom ratu bila je uz svoju svetu crkvu i na strani Jugoslovenske vojske u Otadžbini, kojom je komandovao general Dragoljub Mihailović, prvi gerilac u tada porobljenoj Evropi.

Komandant slavne maslovarske četničke čete bio je ugledni domaćin i rodoljub Sredo Jotanović, koga su na zvjerski način mučili, a potom i likvidirali komunistički zločinci 30. marta 1943. godine.

Vođa maslovarskih četnika Sredo Jotanović

Izmučeno tijelo su mu konjima vukli maslovarskim putem, a potom ga bacili pored korita Kruševice ispod Vrljaka.

Pod okriljem noći, nekoliko članova te časne maslovarske porodice tijelo su prenijeli u groblje i sahranili ga.

Sredo Jotanović, kao i većina članova porodice Jotanović iz Maslovara u toku Drugog svjetskog rata do smrti su ostali vjerni Kralju, Otadžbini i generalu Mihailoviću, kog je zbog spasavanja oko 500 američkih i ostalih savezničkih pilota 29. marta 1948. godine odlikovao tadašnji predsjednik SAD Hari Truman.

PODELI