MASLOVARE: SVE MANJE DJEČIJE GRAJE

1

MASLOVARE, 8. avgusta  – U Maslovarama, pitomom selu podno Borja, nekada jednom od najznačajnijih privrednih centara banjalučke regije, sve je manje dječijeg smijeha.

Mlađi ljudi, svjesni da u zavičaju nemaju posla i uslova za normalan život, odlaze trbuhom za kruhom.

U selu, u kojem prema tvrdnjama starijih mještana postoje bogata nalazišta uglja, hroma, mangana, sve više je staračkih domaćinsatva.

1981. godine nastavu u Osnovnoj školi ”Petar Petrović Njegoš” i u njenim područnim odjeljenima u Obodniku, Liplju i Garićima pohađalo je 1.570 učenika. Sada sa svake godine broj mališana smanjuje.

Žalosno je da u oko 2.000 ovdašnjih domaćinstava živi samo 3.000 mještana.

Prije 100 godina malo ko je u Maslovarama  mogao zamisliti da će u njegovom selu nekada živjeti uglavnom stariji ljudi, koji će pored Kruševice i Jezerke provoditi posljednje dane života. Jer, tada su Maslovare bile razvijena rudarska varošica, koju su, u potrazi za poslom, pohodili ljudi sa svih strana.

1916. godina je bila ključna za razvoj Maslovara. Tada je u selu počeo s radom rudnik uglja. Ubrzo je izgrađena uskotračna pruga Banjaluka – Šiprage, a 1918. godine izgrađen je i krak te pruge od Obodnika do Maslovara. Pruga je korišćena za prevoz oblovine i uglja sa ovih područja. 1920. godine u maslovarskoj školi se upisuje prva generacija učenika, a 1930. godine proradila je termo-centrala, koja je snabdijevala strujom kompletno  rudarsko naselje Kolona. Iste godine u centru Maslovara izgrađeno je tenisko igralište, osnovano je i Sokolsko društvo, a  ogranak SPKD ’’Prosvjeta’’ na daleko je bio poznat po tamburaškokoj sekciji. Maslovare su tada bile tz. seoska opština i važile su za jedan od najperspektivnijih centara na ovim prostorima.

Međutim, početkom Drugog svjetskog rata, maslovarski rudnik je uništen i od tada je u najvećem kotorvaroškom selu sve  krenulo ’’niz brdo’’.

Stariji mještani Maslovara još se sjećaju vremena kada je oko 400 rudara iz borjanskih vrleti dnevno vadilo više od 300 tona uglja. Sjećaju se razgovova sa inženjerima, koji su im rekli da su na potezu od Šibova do Borja brojna nalazišta uglja, ali da su skrivena na različitim dubinam pod zemljom.

B. STOJANOVIĆ

PODELI

1 KOMENTAR

Comments are closed.