Milkica Milojević: Ne okreći glavu!

0

KOTOR VAROŠ, 17. decembra – Nasilje u porodici nije privatna stvar, koju treba sakriti u „svoja četiri zida“, da bi se sačuvao „ugled“ porodice. Koliko još žena treba da plati glavom, zato što tvrde glave balkanske to neće da shvate i prihvate?

Koliko hiljda žena će decenijama saginjati glavu, jer svi drugi okreću glavu, praveći se da ne vide i ne čuju njihovu patnju. Koliko će službenika, ljekara, socijalnih radnika, učitelja, policajaca… mirno otići u penziju, nakon što su godinama diskretno odmahivali glavom, i zaključivali da je dotična, koja je, uostalom, sama birala muža, ipak “pala niz stepenice”.

I sve bi to ostalo netaknuto, kao i mnoge druge bljutave licemjerne bajke, da nije zločestih medija. Jer, kakvi god bili, tabloidni i senzacionalistički, puni krvi, seksa, sisatih pjevaljki i istetoviranih boksera… ipak su mediji avangarda u ovom naopakom, zarobljenom društvu.

Makar i u crnoj hronici, žene žrtve porodičnog nasilja, silovanja, mobinga osionih šefova i šefica… izvučene su iz mraka margine u javni prostor.

Stereotipi su ipak uzdrmani, a priča o nasilju nad ženama raspakovana, kao uostalom i priča o korupciji, seksualnom zlostavljanju dece, sveštenicima pedofilima i druugim tabu temama…
Možda je to raspakivanje krenulo malo ukrivo, možda je i patnja zlostavljanih žena, kao uostalom i krv prolivena u ratovima i saobraćajnim nesrećama, zgodan alata za prikupljanje klikova i dizanje tiraža. Možda.

Ali, ako će seznacija pomoći da vaskolike narodne mase konačno skontaju da kratka suknja i noćni izlazak nisu opravdanje za silovanje i da nijedan muž nema pravo da tuče ženu zbog bilo čega, onda ni mastilo ni žutilo nisu uzalud proliveni.

Uostalom, kao i svi drugi poniženi i obespravljeni i žene žrtve nasilja, institucijama ne vjeruju, pa sve češće pravdu traže upravo od – novinara.

Pitanje je, međutim, mogu li novinari poispravljati sve krive Drine i izboriti se protiv svih nepravdi. Naravno da ne mogu. Ali, to ne znači da imaju pravo da ćute. Ćutanje je, ipak, nagore od svih zala.

Milkica MILOJEVIĆ (EuroBlic)

PODELI