MILKICA MILOJEVIĆ: NI VIJAGRA NE POMAŽE

0

KOTOR VAROŠ, 5. januara – Kolone kamiona, sa stotinama tona tereta stoje, satima, na savskom mostu u Gradiški, čekajući da pređu državnu granicu. Koliko dugo još ovaj most može izdržati takvo opterećenje niko ne zna, ili bar ne obavještava javnost. Zna se samo da je taj most građen u doba Jugoslavije, za sasvim druge namjene, jer granice na Savi tada nije bilo.

A kada prijeđe most i ostavi iza sebe gužvu i strahove, putnik namjernik ima šta da vidi. U zemlji apsurda, Bosni i Hercegovini, saznaće, naprimjer, da nedaleko od ovog mosta ima novi autoput koji vodi za nigdje, jer nema mosta koji bi ga povezao sa drugim autoputem u susjednoj državi.

A na drugom kraju BiH, na granici sa Srbijom, ima jedan most, nov i blistav, ali – beskoristan. Saobraćaj je na ovom mostu, zvanom „Bratoljub“, zabranjen, jer država nije izgradila granični prelaz. I tako u krug: gdje ima mosta, nema puta, gdje ima i puta i mosta nema graničnog prelaza, gdje ima granični prelaz, i to usred grada, most podrhtava…

Priča da „ovi novi“ nisu u stanju ni da okreče i sačuvaju ono što je „za Tita“ izgrađeno ne završava se na mostovima. Čak i vijagru, i to prirodnu, sto posto ekološku, brendiranu prije pola vijeka, traljava politika je uspjela da upropasti. Samo naivni vjeruju da bi nekad čuvena „muška voda“ iz Kladnja mogla narod opet izvući iz bijede.

Neki tvrde da imamo ozbiljnih problema sa potencijom, jer je iz BiH u inostranstvo otišla sva potentna radna i misleća snaga. Vijagra tu ne pomaže. Nema te „muške vode“ koja nas može dići iz mrtvih.

Milkica Milojević – Srpska.info