Milkica Milojević: Stegni stomak, trudnice!

0

KOTOR VAROŠ, 24. januara – Trudnice stežu trudničke stomake, kao u što su u Srednjem vijeku radile nesrećne “posrnule djevojke”, i to zašto: zato da bi sakrile trudnoću i spasile se od otkaza! Da bi sačuvale par stotina evra crkavice od plate.

Šokirani ste? Pitate se, gdje to, pobogu, ima! Pa, ima kod nas! I čemu čuđenje? Zar ne zna cijela Republika Srpska, pa i BiH, da većina poslodavaca traže isključivo dvije kategorije radnika: ili momke koji su kod tate i mame na stanu i hrani, pa im plata služi samo da se povremeno napiju i pijani sjednu za volan neke krntije, ili zgodne mlade djevojke, koje ne misle rađati.

Cijela Republika Srpska, a i BiH, bezobrazluk ne zna za entitetske granice, odavno zna da mlade žene, ako i ulove, kojim čudom, “posao za stalno”, uz ugovor o radu potpisuju i bjanko “zahtjev za raskid radnog odnosa”. Pa to poslodavac čuva u ladici i ako neposlušna radnica ipak zatrudni, hop; samo stavi datum i – marš na ulicu. Hoćeš da rađaš i da hraniš svoje dijete – e, pa, ne može oboje. Biraj sestro!

I zašto Evropska unija finansira istraživanja, u kojima će potvrditi da osioni šefovi maltretiraju žene, a posebne trudnice, kao da mi ne znamo koliko smo čemerni i u kakvom jadu živimo? I zašto ta ista Evropska unija ne preduzima ništa?

Zato što im se može! I zato što su svi ista bratija – od Banjaluke do Brisela.

Milkica Milojević (EuroBlic)

PODELI