Milkica Milojević: Udri, kume!

0

Muž, očigledno dobro podnapit, a bijesan što njegova žena na slavi igra i veseli se, uhvatio ju je za kosu i divljački udarao njenom glavom o sto, kao da hoće da joj smrska lobanju. Prijatelji, rođaci i kumovi su nastavili da igraju kolce i – tu se film prekida.

Naravno, radi se o šokantnom video snimku koji je u posljednjih nekoliko dana izazvao salvu komentara na portalima i društvenim mrežama. Snimljen je, navodno, u okolini Banjaluke, a mogao je biti snimljen bilo gdje na Balkanu, na nekom od, u ovo doba godine učestalih, kućnih slavlja.

Narod se, kao, horski zgražava, ali, budimo pošteni: nisu li ovakve, ili tek nešto malo blaže scene, svakom od nas poznate iz stvarnog života. Nismo li, da prostite, malo licemjerni kad je u pitanju porodično nasilje?

Ono, istina, više nije predmet sprdnje, kao prije dvadesetak godina, bar ne u javnom govoru. Pa ako vas neko javno upita šta mislite o tome, vi ćete javno i glasno, a politički korektno, reći da je nasilje nedopustivo. Ali, ako kum tuče kumu, to je već druga stvar.

Ne možeš kumu reći da je nasilnik i da mu je, zbog krivičnog djela mjesto u zatvoru. Zakon je zakon, ali nije kum dugme! Nije zgodno kumu se zamjeriti; može ti sutra zatrebati. Uostalom, ko zna šta je i kuma skrivila i čime ga je izazvala. A ako baš kum nasrne na kumu na tvojoj slavi reći ćeš mu ono čuveno „nemoj, kume, u mojoj kući“. Što u prevodu znači: „Vodi, kume, svojoj kući, pa udri!“

Da nije tako ne bi nam nasilnici, porodični i oni od svake druge vrste, bili počasni gosti na slavama i svadbama i ne bismo žene žrtve nasilja izbjegavali u širokom luku, kao da su šugave.

Milkica Milojević ”EuroBlic”