Šekler o uzročniku hepatitisa kod djece: “Misteriozno je, još uvijek nema specijalne terapije”

0

BEOGRAD, 09. MAJA – Mikrobiolog i virusolog Veterinarskog specijalističkog instituta Milanko Šekler rekao je da je uzrok hepatitisa koji se širi kod djece još uvijek nepoznat, ali da njegov nastanak nema nikakve veze s koronom i vakcinacijom, jer većina djece koja od njega obolijevaju nisu vakcinisana.

Šekler kaže za Tanjug da je mogući uzročnik hepatitisa, kojim je do sada zaražen veći broj djece širom svijeta, adenovirus 41.

– Svjetska zdravstvena organizacija je odmah krenula da traga i imali su neke elemente da pomisle da je možda uzrok adenovirus i to 41 podtip, međutim, vi možete da imate i probleme s jetrom koji su neinfektivne prirode – kazao je Šekler.

Dodao je da problemi s jetrom ne moraju da budu samo infektivne prirode, već da njih mogu izazvati različiti lijekovi, hrana i posljedice trovanja.

– Misteriozno je jer ne može sa sigurnošću da se kaže da je to adenovirus, ali eto on je do sada najviše osumnjičen, treba pratiti nova istraživanja i rezultate tih istraživanja – kazao je Šekler.

Kada je riječ o načinu oporavka djece od hepatitisa, Šekler kaže da je potrebno mirovanje, povećan oprez i kvalitetnija ishrana, kao i da mjesecima i nedjeljama budu bez fizičke aktivnosti.

– Jednostavno davanje šanse organizmu da se sam izbori s tim, nema neke specijalne terapije još uvijek – kazao je on.

Istakao je da, iako je uzrok nastanka hepatitisa kod djece nepoznat, sa sigurnosću može da se kaže da nema veze s virisom korona niti s vakcinacijom.

– Siguran da nema nikave veze s koronom, jer se i to ispostavilo, a pogotovo nema nikave veze s vakcinom, jer deca koja najčešće oboljevaju nisu vakcinisana – istakao je Šekler. (srpskainfo)

FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here