Mještani stali u odbranu Duboke: Da li će zbog profita pojedinaca rijeka biti zarobljena u cijevi?

5

KOTOR VAROŠ, 10. FEBRUARA – Duboka je lijeva pritoka Vrbanje. Izvire ispod Međugorja (1.116 m) i sela Bojići, na nadmorskoj visini od oko 1.030 m.


Izvire iz snažnog Gladnog vrela, a do ušća prima vodu brojnih vrela, potoka i potočića, sa obje strane. Područje Međugorja (Ravna gora, Ravna planina, Paljike, Paunica i Borak) izuzetno je bogato izvorima pitke vode koji u Duboku otiču sa obje obale.

Između lokaliteta Mekote i Gradine, Duboka ulazi u duboki kanjon (odakle potiču i njeno ime i naziv sela kroz koje protiče). Dužina joj je oko osam km.

Kanjon je na ulazu na 941 m n/v, a ispod planine Ježica (1276 m), tj. kanjona zvanog Stijena (1.200 m). Ušće u Vrbanju je u Grabovici na nadmorskoj visini od 430 metara.

Iako je svojim tokom Duboka puna slapova, posjetiocima su najzanimljiviji vodopad Skakavac i vodopad po Kotlom.

Izuzetno je bogata ribom, pogotovo pastrmkom.

Ovo zvuči kao uvod u neku idiličnu reportažu o prirodi, ali ovaj tekst i priča o sudbini Duboke je sve, samo ne bajka.

“Rijeku uz koju smo odrasli, sada žele da zarobe u cijevi i unište. Da mi i naša djeca na nju zaboravimo i onda preostaje samo da nam uzmu i vazduh”, kažu za ’’Glas Kotor Varoša’’ mještani koji se protive planiranoj izgradnji mini hidroelektrane na rijeci Dubokoj.

Tvrde da mještani nisu konsultovani, niti su imali priliku iznijeti mišljenje o planiranoj izgradnji.

“Nikad nismo pozvani na raspravu, niti nas je iko pitao za ovo, nego samo očekujemo da mašine dođu i počnu da rade. Plašimo se da će uništiti rijeku koja je biser i koju možete piti, jer u najvećem dijelu toka nema zagađivača”, ističu mještani.

Tvrde da će, prema njihovim saznanjima,  oko dva kilometra rijeke, na potezu ka vodopadu Skakavac, biti zarobljeno je u cijevi.

Najavljuju da će u zakonom predviđenoj proceduri tražiti revizuju svih dozvola koje je investitor dobio, kao i da će pokrenuti sudski postupak protiv tih dozvola pred nadležnim sudovima.

Kažu da rijeke u cijevima umiru. A s njima i život.

FOTO: Ilustracija 

’’Mi želimo zaštićenu Duboku od koje koristi imaju svi građani, a ne par privatnika. Svaki dan, posebno u dane vikenda, vodopad Skakavac pohode turisti i posjetioci sa svih strana, koji su u nevjerici kada im kažemo da je neko odlučio da rijeku zarobi u cijevi’’, kažu mještani.

Prema njihovim riječima, izgradnjom ove hidroelektrane rijeka Duboka će biti ”prekinuta” i u gornjem toku, što će imati dramatične posljedice po jedinstveni živi svijet rijeke i njenih obala.

’’Najsažetije rečeno, niko nema koristi od MHE na ovim prostorima, osim investitora koji se bahato bogate zbog subvencija i zagarantovanog otkupa po jako povoljnim cijenama. Svi ostali gube, gube rijeku kao izvor života, gube biljni i životinjski svijet, a svima nam je ugrožena pitka voda’’, navodi se u dopisu mještana Duboke, koji je dostavljen svim nadležnim institucijama u Srpskoj.

FOTO: ilustracija

U dopisu se navodi da se mještani ne mogu ignorisati u tome kako se uređuju lokalne zajednice u kojima žive.

’’Borba ide ka tome da se počne razmišljati i o sadašnjem i budućem interesu javnosti, a ne šačice uvezanih pojedinaca na investitorskoj sceni’’, dodaje se u dopisu.

 

 

PODELI

5 KOMENTARA

  1. Isti slučaj sa centralom u Kotor Varošu.Samo u proteste protiv uništavanja prirode.Centrala iznad vodozahvata.Ostaćemo bez pitke vode.Bruka.Ovamo se u….. pričajući da im je R S na prvom mjestu,a ovamo daj lovu a ko šiša ove budale,tapši nas po ramenu samo oko izbora a na ulici te ne poznaju.Ne dajmo prirodu.

  2. Ne treba dozvoliti ovako finu i bistru vodu da kvare,da unistavaju ljepotu prirode,turisti dolaze sa svih strana obilaze Duboku i vodopad Skakavac i sad sve to treba unistiti da bi neko mogao imati profit od toga???

  3. Tako je ljudi, treba svi da se pobune,ne samo Duboka nego i za hidroelektranu nadomak Varosa…Uopšte nije obavjesteno stanovništvo, a da stvar bude gora vodozahvat je niže od brane…Eto stanovnici Kotor Varosa prosudite sami…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here