“MOLIO SAM GA DA SE PROBUDI” Dječak kojeg je udario grom IZDAHNUO OCU NA RUKAMA

0

PANČEVO, 09. JULA – Bio je živ, ali u nesvijesti. Molio sam ga da otvori oči. Vikao sam mu da se probudi, da ne ostavlja tatu… Da izdrži još malo… Ali, nije mogao. Umre mi dijete na rukama, samo stotinak metara od bolnice.

Ovim riječima stravičnu tragediju koja je u nedjelju uveče dogodila u pančevačkom naselju Skrobara kada je grom prouzrokovan jakim nevremenom udario u sedmogodišnjeg Pavla koji je nedugo zatim preminuo od posljedica udara, prepričava njegov otac Perica.

 

Prema riječima Perice Gavazovića, koji pored Pavla ima još troje maloljetne djece, mališani su preksinoć, skoro do 21 čas bili napolju i igrali se u dvorištu tamošnje ciglane, uz koju se nalazi njihova kuća.

– Zbog snažnog nevremena koje je zahvatilo ovaj kraj, vjetra, kiše, munja i grmljavine, supruga je otišla po njih i rekla im je da uđu unutra. I, zaista, žena i troje djece su se sklonili, a Pavle se zadržao napolju, u blizini oronule šupe – priča Perica.

Kako ga nije bilo, roditelji su se zabrinuli.

– Nevrijeme je bjesnilo napolju, a ja sam čuo kako je nešto jako udarilo nadomak kuće. Mislio sam da je grom pogodio obližnje stablo. Istrčao sam bos napolje i vidio Pavla kako leži na betonu, držao se za nogu i rekao mi da ga je tu “opalio grom”. Plakao je i dovikivao pomoć. Pritrčao sam djetetu, koje je počelo da gubi svijest. Uplašio sam se i odmah pozvao Hitnu pomoć – priča otac.

I zaista, ubrzo je stiglo vozilo, kaže nesrećni otac.

– Unijeli su dijete unutra, a ja sam pošao sa njima u bolnicu. Bio je živ, ali u nesvijesti. Molio sam ga da otvori oči. Vikao sam mu da se probudi, da ne ostavlja tatu… Da izdrži još malo… Ali, nije mogao. Umre mi dijete na rukama, samo stotinak metara od bolnice – priča Perica, brišući suze.

Majka Emina plače. Kaže da ne vjeruje da se sve ovo dogodilo, da je izgubila sina u sekundi. Svija ostalo troje djece uz sebe. Ne može više, i sa suzama ulazi u kuću. U dvorište ispred došli su rođaci i prijatelji porodice. Kažu, čuli su tužnu vijest. Hoće da im se nađu, da pomognu.

– Učinićemo sve što možemo, ali svjesni smo da roditeljima niko od nas ne može da vrati dijete. Prosto da čovjek ne povjeruje! Pa, još prije nekoliko dana, vidio sam Pavla kako trči, igra se bezbrižno sa bratom i sestrama. A sad ga više nema! Velika tragedija za porodicu kakva je Peričina. Siromašni su, ali radni i pošteni, uvijek hoće da pomognu.

Tijelo sedmogodišnjeg Pavla I. poslato je na obdukciju u Institut u Kovin. Nakon toga, znaće se sa sigurnošću da li je zaista dječak preminuo od posljedica udara groma, ili je pak, smrt nastupila zbog nekog drugog razloga. Nakon toga, biće određen termin sahrane.

Plašio se kada grmi

Prema riječima oca, nesrećni dječak se izuzetno plašio grmljavine.

– Moj Pavle se tresao svaki put kada sijevne i odjekne grom, a na kraju je od toga i stradao – sa nevjericom priča Perica.

Hronologija sličnih nesreća:

Maj 2011.

Ermir Zećirović (22) fudbaler iz Tutina stradao je od udara groma dok je sa saigračima trenirao na lokalnom stadionu. Grom je udario u centar Gradskog stadiona na kome se u tom trenutku nalazilo više fudbalera. Teže je povrijeđen prvotimac Miloš Đoković, dok je nekoliko igrača zadobilo lakše povrede.

Jun 2016.

Stanojka Vasić (63) poginula je od udara groma dok je čuvala stoku u selu Paralovo u opštini Novo Brdo na Kosovu. Stradala je na samo nekoliko metara od svoje kuće, a telo su pronašli članovi njene porodice.

Jul 2016.

Anđela Bačević (15) i Ivana Ivanović (15) nastradale su na ulici od udara groma u Kruševačkoj ulici tokom nevremena koje je toga dana zahvatilo Župu. Anđela je istog trenutka preminula, a nakom tri sata na Odjeljenju intenzivne njege kruševačke bolnice izdahnula je i Ivana, nakon neuspješnih pokušaja reanimacije.

Maj 2017.

Marjan Živković (31) i njegov stric Saša Živković (47) poginuli su kada ih je pogodio grom dok su bili na pecanju u mjestu Bara blizu sela Malošišta.

Jun 2018.

Siniša Kovačević (60) iz sela Podgorac kod Boljevca poginuo je od udara groma dok je namiještao crijep na kući svog komšije.

Avgust 2018.

Gorica Jevtić (55) iz Niša nastradala je od udara groma u selu Potočić, u blizini Prokuplja, dok je njen suprug R. J. (57), koji je bio sa njom u tom trenutku, prošao samo sa lakšim povrijedama. Nesreća se dogodila dok su supružnici brali šljive na porodičnom imanju.

Jun 2019.

Asmir Š. (39) iz Zenice stradao je nakon udara groma u mjestu Kraljevine na Smetovima. Tragedija se dogodila oko 12.55 dok se Asmir Š. vozio traktorom sa svojim ocem, bratom i dvojicom komšija, koji su, na sreću, preživjeli.

(Blic)

Foto: Snežana Krstić/RAS Srbija

PODELI