Moralić partner Jankoviću na izgradnji hidrocentrale u Kotor Varošu

6

BANJALUKA, 8. juna  – Iako je duboko zagazio u devetu deceniju života, Enver Moralić, hrvatski multimilioner i vlasnik više kompanija među kojima je i vinarija “Kutjevo” nastavlja da širi svoj biznis.


Njemu je u posljednje vrijeme u fokusu Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Srpska u kojoj je nakon kupovine imovine bijeljinskog “Novog Žitoprometa” krenuo da investira u električnu energiju.

Prema saznanjima portala CAPITAL, on ulazi u partnerstvo sa Branom Jankovićem vlasnikom hotela Bosna na projektu izgradnje male hidrocentrale “Kotor Varoš” u istoimenoj lokalnoj zajednici nedaleko od Banjaluke.

Naime, Janković je suvlasnik preduzeća “Energo company” koje gradi elektranu.

Moralić će preuzeti 50 odsto preduzeća i to preko firme “M-Energetika” koju je ovih dana osnovao u Kneževu, u naselju Borak, gdje porodica Moralić ima kuću i imanje.

“Kompanija je osnovana kako bi se kupili udjeli preduzeća koje gradi centralu, a zatim finansirao njen završetak i puštanje u rad”, kaže za CAPITAL advokat Aleksandar Sajić koji zastupa Moralića u nekim poslovima u Republici Srpskoj.

Inače, kako saznajemo, do saradnje između Jankovića i Moralića je došlo zahvaljujući Zoranu Ćopiću koji je Jankovićev zet, a Moralićev dobar prijatelj.

Podsjećamo, Ćopić je 2009. godine postao suvlasnik “Šećerane” iz Bijeljine koju je koristio za pranje novca narko bosa Darka Šarića, zbog čega je osuđen na višegodišnju robiju.

Upravo se u Bijeljini  krajem prošle godine Moralić pojavio i preko svog “Kutjeva” kupio imovinu “Novog žitoprometa” za 6,8 miliona maraka.

Plan je, makar kako je ranije najavljivano, da “Kutjevo”nastavi djelatnost ovog nekadašnjeg privrednog giganta, odnosno da se bavi otkupom, proizvodnjom i preradom žita.

Ko je Enver Moralić

Enver Moralić je rođen upravo u Kotor Varošu, srednju školu je završio u Banjoj Luci, a početkom šezdesetih na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu diplomirao agronomiju.

Osamdesetih godina prošlog vijeka u Njemačkoj je osnovao kompaniju  “Kemokomplex”, koja je se bavila trgovini naftom i petrohemijskim proizvodima i gdje je zaradio prve milione.

Sredinom devedesetih kupuje poljoprivredno dobro “Božjakovinu”, a deceniju poslije postaje vlasnik “Kutjeva”, vinarije čija se proizvodnja mjeri u milionima litara.

(CAPITAL)

PODELI

6 KOMENTARA

  1. Prodalo se jako puno zemčjišta blizu rijeke ,u to sve su neki geometri umješani smanjuju kvadrate jadnicima koji prodaju i vjeruju da to istina itd.Sve se kupuje blizu rijeke i spaja ,mafija

  2. A što moslite da se kupuju sve parcele blizu rijeke , provjerite kpliko se prodalo u zadnje vrijeme to prvo trebq zabraniti i uvesti zakon ,da se ne može koristiti za takvo što ,treba se organizirati dok vam nije kasno.

  3. Stari prdonja i jos se zalaže za milione kao daće ih ponijeti sa sobom u grob ..beži bre vise ostavi naše rijeke na miru magarcino stara

  4. Pa koja je to budala dozvolila. Jedina stvar u varosi koja vrijedi nesto je Vrbanja. Ljudi da li ste normalni, dizite ustanak dok nije kasno.

  5. Ti Moraliću po stare dane se vratio da nas zajebavaš. Ako ništa normalnije nisi mogao investirati nisi ni ovo trebao da nam rijele uništavaš i grad ostavljaš bez vode.

Comments are closed.