MOŽE SRPSKA I BEZ BiH: DODIK PORUČIO: “Na proljeće naredne godine NEĆE BITI BiH ako se ne poštuje Dejton”

0

BANJA LUKA, 13. februara – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je izjavio je da će već od danas sprovoditi zaključak vlasti i opozicije u Republici Srpskoj o obustavljanju rada u odlučivanju o pitanjima iz nadležnosti organa BiH, tako da neće biti nijedne odluke Predsjedništva, te dodao da na proljeće naredne godine neće biti BiH ako se zemlja ne vrati na dejtonske pozicije.

– Hrvatima se mora vratiti puna suštinska konstitutivnost, Srbima bezbjednost u smislu da više ne budu žrtve prevara i prenosa nadležnosti i da se dogovorimo, ako hoćete, a ako ne, mislim da na proljeće naredne godine neće biti BiH – izjavio je Dodik za zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH, te dodao da će vlast u Republici Srpskoj podržati stvaranje trećeg entiteta, ako se Hrvati tako izjasne.

Dodik je naglasio da je Ustavni sud BiH okupacijski sud za Republiku Srpsku i srpski narod i u kontinuitetu donosi loše odluke usmjerene ka tome da se uruši status i smanji snaga i prava Republike Srpske, koji su dobijeni Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– U Dejtonskom sporazumu je napisano da Republici Srpskoj pripada sva imovina tako što je u Ustavu BiH rečeno da BiH pripada samo ono što je izričiti dato u nadležnost BiH, a BiH nije data imovina – rekao je Dodik danas za RTS, govoreći o odluci Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu Srpske.

On je istakao da su visoki predstavnici svojim odlukama rušili Dejtonski sporazum na štetu Srpske, a u ime centralizacije BiH a danas to radi Ustavni sud BiH.

– Njihov koncept je urušiti Republiku Srpsku, kazniti je i učiniti sve da ona ne postoji, a sve to uviti u priču o vladavini prava koja ne postoji – rekao je Dodik.

– Ovdje nije priča o tome da li je nešto ustavno ili ne, ovdje je riječ o otimačini 94.000 hektara zemljišta u Srpskoj kojima sada treba da upravljaju institucije BiH – rekao je Dodik.

Ustavni sud BiH utvrdio je da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske. Ustavni sud smatra da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

Dodik izjavio je da će u subotu od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prilikom susreta u Beogradu, tražiti “razumijevanje” za situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska.

On je kazao da će Vučiću reći i da su Srbi napadnuti svuda gdje žive: Crna Gora, Kosovo, Hrvatska, navodeći i da Vučić i sam to zna. (srna-srpska.info)

PODELI