Načelnik Zdenko Sakan posjetio Područnu jedinicu RUGIP-a Kotor Varoš: Osnivanjem katastra nepokretnosti raste vrijednost imovine

6

KOTOR VAROŠ, 22. MARTA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan razgovarao je danas sa šefom kotorvaroške Područne jedinice Republičke uprave za geodetsko i imovinsko-pravne poslove Radenkom Slavnić o provođenju postupka izlaganja na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanju prava na nepokretnostima za katastarsku opštinu Kotor Varoš.


Konstatovano je da je postupak izlaganja na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanju prava na nepokretnostima za sve nepokretnosti /zemljište, zgrade, stanove i poslovne prostorije kao i posebnim dijelovima zgrade i druge građevinske objekte/ završeno u katastarskim opštinama Maslovare, Šiprage i Donji Borci, a trenutno se vrši javno izlaganje u katastarskoj opštini Kotor Varoš.

Riječ je o formiranju novih vlasničkih evidencija o svim nekretninama koje se nalaze na području navedenih katastarskih opština.

Šef Područne jedinice RUGIP-a Kotor Varoš Radenka Slavnić je rekla da se učešćem nosilaca prava na nepokretnostima u postupku osnivanja katastra nepokretnosti omogućava da se u novu, jedinstvenu, evidenciju upišu tačni podaci o nepokretnostima, čime im se osigurava zaštita njihovih prava na nepokretnostima.

Načelnik Sakan je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Područnom jedinicom Kotor Varoš i naglasio da osnivanjem katastra nepokretnosti vrijednost imovine raste.

„Rješavanjem imovinskih odnosa povećava se broj legalizovanih bespravno sagrađenih objekata. Osnivanje katastra nepokretnosti služi i za poboljšanje usluga i djelokruga rada mnogih drugih društvenih djelatnosti koje koriste podatke o nepokretnostima kao što je poljoprivreda, vodoprivreda, šumarstvo, elektroprivreda, rudarstvo, saobraćaj, zaštita životne sredine, prostorno planiranje i slično“, zaključio je Sakan.

Pozivaju se građani opštine Kotor Varoš da se aktivno uključe u sam postupak javnog izlaganja, a po pozivu Područne jedinice RUGIP Kotor Varoš.

PODELI

6 KOMENTARA

  1. sve do granice mojem uplanjenom temelju,najkraci put je ulica pored kuce Hamdije Ahmetovica,dida od Adisa,prije nije bila a danas ne znam hoce li biti dalja parcelizacija zemljista.Prije rata bila je planirana ali se odustalo u korist parcelizacije danasnjeg Novog Naselja iznad Ripista zato sto je ta zemlja pretezno bila vlasnistvo nekadasnje Ekonomije, dakle opstinska-potpuno prazna od Bara do Strelista.Ja sam izlio temelj za kucu bez dozvole a onda sam u Katastru uplanio temelj i na isti ako prodje parcelizacija moze se izvaditi gradjevinska dozvola.Lokacija je dobra,iza je prema Barama Partizansko groblje.Ukoliko se izgradi kuca sa balkona je potpun pogled na Bregove.Moje i zemljiste do razdvaja jarak koji nabuja u proljece a na imanju najstarije sestre pretvara se u potocic radi izvora koji se nalazio na nasoj porodicnoj parceli od 7 dunuma koju smo razdijeli izmedju se a sada tu nikoga nema,jedino je ostao Abdulah,sin moje sestre,sam sada koristi svo zemljiste,koje je prije podjeljeno u 4 djela ali mi vise nismo tu.Ja bih to prodao,svoj plac,ako ko ima da hoce ali mora biti Srbin.

  2. Re:komšija
    Neka si mu rekao, upravo je sve tako!!
    Svi povratnici druge nacionalnosti zive i rade bez ikakvih problema,sa komsijama Srbima im je bolje nego medju „njihovima“
    Nazalost Srbi povratnici kao manjina nisu dobrodosli na svoja ognjista a da ne dozive neke neprijatnosti!!

  3. Malo ti je mekša priča kad trebaš nešto za sebe lično.Postoji zakon koji se poštuje,ništa mi nikome ne oduzimamo.Pogledaj samo povratnička sela,asfalt,ulična rasvjeta,zaposleni u Sporteku,Dermalu,ko hoće da radi niko te ne pita jesi li Ibro ,Marko,Janko…..

  4. sta ce biti sa mojim zemljstem u Donjem Varosu,imam uplanjen temelj za kucu-napustio sam kucu 1992 godine,hoce li to biti oduzeto,upisano je u Katastar na moje ime ali sada novim uvidom i zakonom moze li se to oduzeti od mene ili da prodam,ne zelim se vracati ni ostavljati nikome drugom.Inace zena mi je bila geometar u Katastru,Nusreta.

Comments are closed.