“NAJČEŠĆA METODA ČUVANJA DJECE JE JUTJUB” Tehnologija dosta utiče na odrastanje, a stručnjaci skreću pažnju na ulogu roditelja

0

KOTOR VAROŠ, 11. FEBRUARA – Kada je u pitanju program za djecu njegovi kreatori trebaju biti posebno oprezni. Djeci je dostupan sadržaj koji često nije primjeren njima i roditeljima čiji mališani ostaju sami kod kuće veoma je teško postaviti granice. Kulturnog sadržaja na televizijskim programima sve je manje, a tehnologija je dosta uticala na to da djecu odvrati od čitanja i pozorišta. Ipak prema mišljenju psihologa, upravo tu najvažniju ulogu igraju roditelji.

– Danas je djeci dostupno više sadržaja nego ranijih godina, što ne mora nužno biti dobra stvar jer su djeca danas i pod manjom kontrolom roditelja. Ukoliko je roditelj/staratelj posvećen kontroli sadržaja koji su dostupni djeci, danas postoji mnogo sadržaja edukativnog karaktera. Djeca već u ranoj dobi mogu da se upoznaju sa kontinentima, državama i njihovim tradicijama – kaže psiholog Tanja Savić.

Prema njenim riječima u Banjaluci ima dosta sadržaja za sve uzraste, pa i za djecu. Potrebna je samo dobra volja i osvještenost roditelja o važnosti kulturnih sadržaja za odrastanje djeteta.

– Banjalučka pozorišta i bioskop nude jako dobru selekciju animiranih filmova i predstava koji su prilagođeni različitim uzrastima i dostupni svoj djeci. Nažalost, današnja najčešća metoda čuvanja djece je kanal Jutjub pa smo svjedoci trenda liječenja zavisnosti o internetu već kod osnovaca – objasnila je Savić.

Značajan uticaj razvoja i formiranja ličnosti ima i televizijski sadržaj, posebno danas kada je često jedini izvor zabave i kulturnog sadržaja za dijete. Najgledaniji sadržaj za djecu su crtani filmovi koji mališane pred ekanima znaju zadržati satima. Kakav je njihov uticaj na razvoj djeteta i njegovu kulturnu osviještenost najbolje primijete vaspitači.

– Crtani film obilježava svako djetinjstvo i dječiji razvoj. Utiču na komunikaciju, ponašanje i kulturni razvoj djeteta. Vrijeme koje se ranije provodilo u igri na svježem vazduhu, danas je zamijenjeno gledanjem crtanih filmova. Djeca imaju omiljenog junaka iz crtanog filma i često se vole poistovijetiti sa onim što su vidjeli u crtanom filmu – objašnjava vaspitačica Maja Subotić.

Ipak, televizija kao medij prema mnogim stručnjacima poznata je kao veliki manipulator i na djecu koja nisu još formirane ličnosti, može ostaviti snažan uticaj koji traje godinama. Kada su djeca dio grupe to se najbolje primjeti, a vrtići su mjesta gdje se utiče a formiranje dječije ličnosti.

– Bilo bi bolje da ima manje negativnosti i nasilja, da se djeca ne bi ponašala nasilno prema svojim drugarima. Postoje i dobre i loše strane sadržaja za djecu, a kada ih djeca nauče razlikovati znači da su napravili veliki korak ka odrastanju. Veoma značajne za razvoj dječije ličnosti su pozorišne predstave i čitanje. Bitno je da roditelji prate oznake za uzrast i prilagode sadržaj djeci što kasnije može uticati i na njihovo samopouzdanje – dodaje Subotić.

Ukoliko roditelji imaju sredstva, vrijeme i volju, danas mogu djecu voditi na razne fizičke aktivnosti, kurseve stranih jezika ili “školice” i tako svoje dijete na vrijeme uče da razdvajaju bitan sadržaj od nebitnog. Sadržaja ima dovoljno i bitno je samo izdvojiti vrijeme za ovakve aktivnosti i barem jednom sedmično posjetiti kulturne događaje za djecu. (srpska.info)

PODELI