Najvažnija misija NASA: Sonda kreće na Mars, sleće na krater nazvan po opštini u Srpskoj

0

29. JULA – Stanovnici male opštine Jezero, nedaleko od Mrkonjić Grada, sutra će biti u fokusu pažnje svjetske javnosti, jer Američka svemirska agencija lansira sondu “Persiverens”, koji treba da sleti na Mars i to u krater Jezero, koji je ime dobio po toj maloj opštini u RS.

Snežana Ružičić, načelnica Jezera, kaže da se već nekoliko mjeseci pripremaju za dan lansiranja i ističe da je bila planirana velika manifestacija, ali da je morala biti otkazana zbog korona virusa, prenose banjalučke Nezavisne.

Umjesto toga, biće organizovano onlajn praćenje lansiranja putem aplikacija i društvenih mreža.

Ružičić ističe da pripreme traju još od kada joj je Erik Nelson, ambasador SAD u BiH, u Jezeru uručio zvaničan dopis NASA da je upravo krater Jezero na Marsu odabran kao lokacija na kojoj će rover “Persiverens”, nakon spuštanja na Mars, tražiti dokaze da na Marsu postoje mikroorganizmi, što bi potvrdilo da je ta planeta nekad bila nastanjena živim bićima i pogodna za ljudski život.

Ona kaže da će praćenje lansiranja, leta sonde, spuštanja u krater Jezero i naučne aktivnosti koje će uslijediti trajati nekoliko narednih godina.

Naglasila je da su podršku dobili od Srđana Rajčevića, ministra za visoko obrazovanje i naučnotehnološki razvoj RS, a da su uputili dopise univerzitetima u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu da im se pridruže u promociji nauke među dijecom i omladinom.

Na sajtu NASA istaknuto je da je ovo njihova najvažnija misija, a opština Jezero je navedena na sajtu, u objašnjenju po čemu je krater na Marsu dobio ime.

Ken Ferli, glavni inženjer misije, izjavio je da je srećan što će krater Jezero biti početak budućeg naseljavanja Marsa i zbog činjenice da je dobio ime po jednoj maloj opštini. (sputniknews.com)

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here