Nalaganje badnjaka i pijukanje u hramovima kotorvaroškog kraja

0

KOTOR VAROŠ, 6. januara – Vijernici sa područja kotorvaroške opštine slave Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hršćanski praznik Božić.

U portama hramova širom opštine večeras su zapaljeni badnjaci, a za najmlađe je organizovano pijukanje.

Mještani kotorvaroškog naselja Baština ove godine su bili domaćini badnjaku, a doček je organizovan kod hrama Svetog Velikomučenika Kneza Lazara u Zabrđu, koji je u izgradnji.

Nakon okupljanja, badnjačka kolona je krenula kroz uži centar grada, da bi se njegovom osveštanju u prisustvu velikog broja pravoslavnih hrišćana pristupilo u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu.

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji hrišćanski događaj.

Djeca su se najviše obradovala običaju pijukanja, čiji je domaćin ove godine bio Darko Dubočanin, koji je obezbijedio prigodne poklone i slatkiše za ovaj radosni događaj.

Večernju liturgiju služio je arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić, uz sasluženje sveštenstva kotorvaroškog namjesništva.

Narić je, povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, vjernicima uputio božićnu čestitku u kojoj je svim kotorvaroškim parohijanima i ljudima dobre volje poželio srećne božićne praznike i da ih proslave zajedno sa svojim porodicama i prijateljima, u sreći, radosti i veselju uz tradicionalni pozdrav: “Mir Božji – Hristos se rodi”.

Većina Kotorvarošana će Badnje veče provesti u porodičnom okruženju okupljeni oko posne trpeze, a u ranim jutarnjim časovima će pohoditi hram Rođenja Presvete Bogorodice kada je planiran Božićni uranak.

 

 

 

PODELI