Narodna biblioteka Kotor Varoš: Zbog pandemije otkazan veliki broj književnih promocija i drugih kulturnih događaja

0

KOTOR VAROŠ, 10. JULA – Pandemija virusa korona uticala je na zatvaranje mnogih javnih ustanova i smanjenje aktivnosti u svim sferama javnog i društvenog života, pa tako i u ustanovama kulture.

To se posebno odrazilo na otkazivanje kulturnih događaja, koncerata, izložbi, pozorišnih predstava, te brojnih kulturnih manifestacija kojima prisustvuje veći broj ljudi. Sve ove manifestacije otkazane su i u opštinama Republike Srpske. Ustanove kulture su se našle pred nizom izazova i dok jedni polako počinju sa radom, drugi i dalje čekaju na poboljšanje situacije.

Slična iskustva imaju i u Narodnoj biblioteci Kotor Varoš.

– Sve što samo planirali ove godine otkazali smo, čak i promocije za koje smo već isplatili honorare – rekla je direktorka biblioteke, Bojana Vasić.

Po preporuci Instituta za javno zdravstvo RS, a u cilju sprečavanja širenja korona virusa, dozvoljeno okupljanje do 50 osoba u zatvorenom prostoru.

S druge strane, ustanove sa manjim prostorom još čekaju na organizovanje događaja.

– Trenutno se ne usuđujemo ništa novo planirati iako imamo neke ponude. Na svakoj našoj promociji bude oko 30 ljudi, a mi smo mala biblioteka i imamo mali prostor, te se ne smijemo odvažiti da nešto organizujemo dok veće biblioteke ne počnu s promocijama – ističe direktorka biblioteke u Kotor Varošu.

Narodna biblioteka Kotor Varoš radila je sa korisnicima od 30. marta skraćeno, dok su od maja počeli da rade puno radno vrijeme.

– Kultura je uvijek bila na kraju liste prioriteta, kada su u pitanju budžeti i ulaganje, a sada je to još više izraženo, pogotovo kada govorimo o bibliotekama. Trenutno je svima cilj da se sačuvaju radna mjesta, pa se nadamo da će, kad se i to postigne, i kultura “stati na noge” – kaže Vasićeva. (srpskainfo)

Foto: Narodna biblioteka Kotor Varoš

PODELI