NATJERAĆU NIJEMCE DA “POLIŽU” GENOCID: Kotorvarošanin Đurađ Kušljić ratuje sa pravosuđem moćne zemlje

10

KOTOR VAROŠ, 6. novembra – Sudija Bavarskog zemaljskog suda u Minhenu Rajmond Kramer u septembru 2004. pisao je predsedniku Nemačke, dr Horstu Keleru da Đurđa Kušljića iz Kotor Varoša, osuđenog na doživotni zatvor, pomiluje i pusti na slobodu.


Isti taj (ne)časni sudija Kramer osudio je Kušljića za genocid 15. decembra 1999. godine. U svojoj presudi je konstatovao da je Srbin kriv za najteži zločin na svetu, iako je na pretresima čak 50 muslimana i Hrvata tvrdilo da on nema veze sa dva odvojena zločina nad Bošnjacima u Kotor Varošu 1992.

Kušljić je od građanskog rata u BiH u Nemačku pobegao 1993. godine u talasu Hrvata i muslimana koji su takođe bežali od užasa. Iste godine, kako objašnjava za “Novosti”, reč genocid, koja se vezivala isključivo za Srbe, dočekana je među Nemcima sa velikim oduševljenjem, jer su u njoj videli priliku da operu svoju sramnu nacističku prošlost i teret prebace na druge.

U Nemačkoj, suđenja Srbima za izmišljene genocide na osnovu lažnog potkazivanja dojučeranjih komšija, počela su pre nego što je osnovan Haški tribunal, a Kušljić se među prvima našao na optuženičkoj klupi.

– Počeli su da me isleđuju već 1994. godine, na osnovu lažne prijave hrvatskog konzulata, odnosno oca mog kolege nastavnika, Mate Bjelobrka. Nisu mogli da dokažu krivicu, ali dve godine kasnije pojavila se mlada muslimanka Amira Čejvan, koja je 1996. godine, dobivši nalog da napusti Nemačku, otišla u policiju i okrivila mene, svog bivšeg direktora škole, “kako je čula da sam ubijao”. Na osnovu toga je dobila produženje boravka u Nemačkoj. Iskaz 16-godišnjakinje, koji je na suđenju pobila čak i njena majka, ipak je za sud bio dokaz da me osude na doživotnu robiju. Što im je bilo i važnije, da se srpski narod u Nemačkoj proglasi genocidnim.

Foto Z. Jovanović

Svedoči Kušljić da i danas sanja jezivi zatvor Štraubing. Tamo je robovao u samici sa jednim prozorom, oko koje je bila kutija od armiranog stakla, baš kao da je nacistički vođa Adolf Ajhman. Dotok svežeg vazduha je bio minimalan, pa se budio sa plavim podočnjacima, bolovima u glavi, jedva svestan gde je. Veli da je bio izložen svakodnevnim kontrolama straže koja je sadistički ulazila u “kutiju”, skidala ga golog, pregledala genitalije… Uz njega u Štraubingu bio je i Nikola Jorgić iz Doboja i neki Sokolović iz Osmaka kod Kalesije, koji su potpuno nevini osuđeni na 10 godina robije jer su “pomagali genocide”. Nažalost, kako kaže Kušljić, i Sokolović i Jorgić su zaboravljeni preminuli u zatvoru.

POVEZANI ČLANAK:

Kako je Đurađ Kušljić iz Vrbanjaca u Njemačkoj robijao za ”genocid”?

– Ne znam tačno koliko je Srba osuđeno u Nemačkoj u tom periodu na najteže kazne samo na osnovu lažnih izjava svedoka. Inkvizitorska suđenja su, prema mojim informacijama, u to vreme organizovana još u Austriji i Holandiji. Oslobođen sam tek 2006. pošto je Haški tribunal 2003. godine u izricanju presude Radoslavu Brđaninu potvrdio da se na prostoru bivše Autonomne regije Krajina nije dogodio genocid, tako da ga nije moglo biti ni u Kotor Varošu. Pušten sam iz zatvora, ne zato što sam bio nevin, nego da nemački sudija Kramer i tužilac Valter Hemberger ne bi bili odgovorni što su zloupotrebili nemačke zakone u nameri da srpski narod proglase genocidnim.

Kušljić priča i detalj iz procesa kada se sudu učinilo da ima “tanke” dokaze protiv njega, pa su tražili pomoć iz konzulata BiH, koji je tada fabrikovao lažne svedoke protiv Srba.

– Za drugi zločin u okolini Kotor Varoša od 14. avgusta 1992. godine optužila me je Diba Lihović. Navodno sam dao nalog za etničko čišćenje i naredbu da se neki ljudi ubiju. Dibi sam svojevremeno bio nastavnik. Čak 20 svedoka uključujući i Dibinu svekrvu, osporili su njenu izjavu. Ali, sudiji Krameru i ta laž se učinila prihvatljivom.

Na slobodu je Đurađ pušten amnestijom nemačkog predsednika 2006. U njegovom sudskom dosijeu nema zapisnika sa suđenja, te se ne zna na osnovu čega je sud osudio Srbina.

Ostala je presuda overena pečatom Zemaljskog bavarskog suda, koja je potvrđena odlukom vrhovnog pravosudnog organa – kao sramota jednog vremena i nemačkog pravosuđa.

Nekadašnji direktor, fizičar i pravnik po struci poručuje: “Nateraću Nemce da poližu svoj genocid!”

Đurađ Kušljić namerava da istera pravdu

OSAM GODINA IZA REŠETAKA

Proveo je Đurađ ni kriv ni dužan osam godina u najstrašnijim uslovima u nemačkom zatvoru. U međuvremenu, kako priča, njegova supruga je oko 50 puta odlazila kod tadašnjeg predsednika RS Dragana Čavića po pomoć, ali on nikada nije imao vremena za nju. Razbolela se, umrla, ali njegovo troje dece u međuvremenu su postali ljudi.

– Po izlasku iz zatvora završio sam i Pravni fakultet u Banjaluci, a u Beogradu ću nastaviti usavršavanje. Neću se predati dok ne izvedem državu Nemačku na sud i nateram ih da “plate” i moralno i materijalno – jasan je Kušljić. (večernje novosti)

PODELI

10 KOMENTARA

 1. Da li je istina da Djuro nije nitkome od svojih komsija muslimana pomogao na pocetku rata? Niti je netko bio u njegovoj kuci. Par zena je bilo se sakrilo kod Radjane koja je u to vrijeme imala trgovinu.
  Da li je Djuro pomogao da se svi muslimani muskarci iz Dabovaca skupe i da li su kasnije su taj dan bili strijeljani? Zene i djeca su odvezeni u Kotor Varos na pilanu.
  Da li je on licno nekoga ubio to ne znam, ali da li je on bio tu kad su pokupili muskarce i strbali ih u stalu? Da li su on, Brane i Zoran Kusljic su bili u selu kad su svi muskarci strijeljani.
  Zoran Kusljic je tada prvi put obukao uniformu? Sve do tog dana je hodao u civilnoj odjeci.

 2. Ako ko hoce ovu temu postavicu na moj profil IBRO BEG , na Facebooku,posjetite me.Tu mozete imati i drugih tema, za citanje a i za raspravu a i za gledanje. Teme koje ja pisem o Kotor Varosu nisu same po sebi svrha nego i moj nacin kontakta sa Kotor Varosom.Nostalgija i stari prijatelji,bez obzira na sva desavanja,Ko zeli neka mi uputi zahtjev za prijateljstvo,rado bih kontaktiraio sa bilo kime i sa svojim ponajvise skolskim drugovima te ostalima, koje znam ili ne znam. Tema je siroka. Aktivan sam na Twitteru gdje po svom starom obicaju rasturam sve, dobro znanom.Normalno i samo u smislu da sam najbolji pisac Bosne.Licne kontakte i licne nacine ophodjenja ne uzvazavam,niti o sebi pisem licno niti sam protiv licnosti drugih koji su na tapeti ratnih desavanja osim njihivog i mog odnosa u ratu.To sam sebi uzeo za misiju ali ni takvi opisi ne znace niti kvare moje dobre odnose sa onima koje imenujem,to je njihova stvar. Helem, IBRO BEG -FACEBOOK profil,ponovo sam otvorio nakon isteka suspenzija,mnogi su me prijavljivali a sada ima trenutnu suspenziju na Twitter-u,prijave iz Srbije. Dodjite i uzivajte.

 3. Djuradj je bio Sef Vojne Policije u Vrbanjcima i obilazio teren sa svojim cetnicima.U Minhen je isao x putam svakog ljetnjeg raspusta i bivao kos sestre Mileve. Sto se ostalog tice neka ovo procita i neka se meni javi. Znamo se dobro i pisao sam i prije o tome da nije mene podnosio radi moje ocjene u njemu u Komitetu i radi toga sto sam bio bolji strijelac od njega na vojnoj vjezbi…..sto se tice prijave protiv njega, Mato Bjelobrk je zaklan, je li pred njim, da li je on tu bio ili ga zaklao, ne znam….a to sto pitas Petko i drugi…..laze oko svog ucesca a to se kosi sa mojim podacima u mojim rukopisima o ratu i ako onda ispada da ja lazem o Djuri a ne lazem, s toga je svaka laz moj protivnik bio to Djuro, ti ili bilo ko. To svoje srbatanje, ostavite sebi. Ja sam pisac. I predstavljajte se sa punim imenom i prezimenom, anonimusima i kukavicama vise ne odgovaram.Ako se ja vas ne bojim, onda se ne bojte ni vi mene.Uzajamno postovanje.

 4. pa koje muslimanske porodice su bile kod njega 92? Kaze njegov kolega Mato Bjelobrk a njegovog kolege nema. Ubijen 92. Da ga je Dzuro smatro kolegom Mato nebi bio ubijen

 5. Begiću ne znam, zašto se obraćao Đuri ” nemoj lagati”. Šta on to laže po pitanju njegovog slučaja u njemačkoj?

 6. Begicu, dugo si živio u zabludi po pitanju ličnosti Đure Kušljića. On nikad nije bio šef policije, a ti kažeš jeste ti znaš. On je štitio muslimane u svojoj kući od bolesnih Srbendi za vrijeme rata.
  Uostalom sva njegova porodica se čovječno ponašala u vrijeme nečovještva.

 7. Begiću, nikad Đuro nije bio šef policije, bar to je lako provjeriti. Tužilaštvo BiH ima podatke i činjenice.Tvoj slalom i zablude išle se do te mjere, da si cijelo vrijeme prikazivao Đuru kao balkanskog divljaka, a dobro znaš njega kao mladog čovjeka, koji je u ono vrijeme obišao Evropu, kad mnogi nisu otišli dalje od Gradiške, i do Travnika.
  Samo da ti kažem i ovo, za vrijeme rata, Đuro je muslimanske porodice držao u svom stanu, štiteći ih id bolesnih Srbendi. Ti muslimani i muslimanke, dali su svoj iskaz pred njemačkim sudom.
  Druga je stvar što ti ne poznaješ, šta je njemački projekat na Balkanu.

 8. Naravno da ce se odgovarati za slocine i genocid…
  Jos se 267 zrtava nije ukopalo. Nezna se gdje su ni zakopani… djubrad neljudska… ali prije ili kqsnije … svako ce odgovarati.. za ono sto je uradio….

 9. ne znam Djuro,dovoljno se znamo iz nasih par susreta i kontakata od prije rata o kojima sam vec pisao i iz kojih odlicno znam tvoj karakter koji si vidim zadrzao i danas pored svih nedaca koje su te kasnije zadesile bas po mojem znanju iz tvojih neostvarenih ambicija i ne radujem se krahu koji si dozivio posto ipak nije ekvivalent onome sto si kao Sef Policije ipak radio u Vrbanjcima.Jesi,bio si SeF Policije,jesi kupio bas svoje ucenike Jesi rekao :”Radite s njima sta hocete? Radio si i druge stvari Djuro i jesi izasao kasnije,sta si shvatio ne znam ali si opet otisao kod sestre Mileve u Minhen.Ti znas da ja to znam od prije, gdje si bio i sta si radio ali to je tvoja,privatna stvar. Jesi nepravedno uhapsen i nepravedno osudjen, ubio nikoga nisi, ucestvovao jesi ali to ni po jednom zakonu ne spada u domen njemackog tuzilastva ni na osnovu prijava,cak nisu imali ni dovoljno svjedoka i fakticki jesi zrtva njemackog sudstva.Ali Djuro nemoj lagati ili lazi ali mene neces i ne mozes i nisi mogao ni prije ni sada.Moj rukopis je ziv,ne negiraj ga.Ne branis ti ni Srbe ni sebe od genocida, nego naplati nepravdu ucinjenu i nenaknadivu stetu u tvom zivotu-bio si ti covjek za stati i pogledati a ne za njemacki zatvor.Imas pravo na odstetu od Njemacke i podrzavam licno i svojerucno……Begic.

Comments are closed.