Neda Kozomara: Crtam i tabanam život

0

KOTOR VAROŠ, 12. decembra – Primjećujete sigurno da se sve češće, naročito na društvenim mrežama, pojavljuju razni takozvani duhovnici, neki samozvani učitelji razvoja ličnosti, koji čak crtežima, što je do sada neviđen način, pretvore vam život u željeni model, ispunjen srećom i blagostanjem.

Vaše je samo da vjerujete u ta čuda, kupite obojeni crtež, pošaljete otisak dlana i stopala da vam izmjere nekim svojim izumima potencijal i vide gdje je skoncentrisana navodno sva ta energija genija, a da ste vi to samo slutili.

Evo, sad ima ko da vam otkrije da ste rođeni za velika djela.

Ako pažljivo pogledate profil likova koji su konzumenti tih novih meditacija i raznih samoniklih okultnih nauka, vidjećete jedno sigurno – prazne godine u nekoj (o)srednjoj školi u kojima nisu čitali klasičnu literaturu, tačnije, nikakvu, a ni kasnije, takođe. Onaj ko je na vrijeme čitao Tolstoja, Remarka, Dostojevskog, Balzaka i Andrića, Ćopića, Mešu, Krležu… nikad nema potrebu za izmišljenim psihološkim tretmanima poluobrazovanih osoba, jer je taj radio na sebi onda kad je bio vakat za to, čitajući knjige u kojima su opisane sve tajne i meandre duše.

Gdje je ostao prazan prostor bez tog sadržaja tu niko pomoći ne može sa svim čakrama i ostalim andrmoljama.

Ako samo jedan kvalitetan pasus umnog čovjeka pročitate u mladosti, dovoljno je za izbjegavanje nadri psihoučitelja, zvanih life coach (naziv poželjan na stranom jeziku, jer zvuči važnije).
Sjetile su se, te osobe, “kauči” u poznim godinama, da se bave “crtanjem života”, gdje se pored unosnog crtanja pišu i uče citati tipa: “Kad vidiš mačku da se uz plot penje povuci je…!”

Nude javno, po društvenim mrežama prodaju tih škrabotina kojim pronalaze životnu svrhu, srodne duše, šire Sveta znanja i otklanjaju blokade ili…?

Nekakav LIFT mi nudi izradu moga psihološkog profila. Sve to podsjeća na baba Jagu, koja tako trivijalnim izjavama fascinira iste takve koji nisu svoje blokade otklanjali znanjem stručnih ljudi kao što je pokojni Vladeta Jerotić i slični njemu, da ne idemo do Junga, Ničea i ostalih.

Kako mi nedavno reče moj profesor iz Gimnazije: “Ko je pročitao ‘Idiota’, isto je kao da je studirao i bio dobar student psihologije”.

Dragi profesore, a oni što nisu ni “Peru Kvržicu” sad mašu otiskom dlanova i tabana. Idu putem kojim se često ide i ima ih koliko nećeš.

(Neda Kozomara, kolumnistkinja)

(srpska info)

PODELI