NEDELJKO ČUBRILOVIĆ: DEMOS ĆE IMATI KANDIDATA ZA NAČELNIKA KOTOR VAROŠA

3

BANJA LUKA, 31. JULA – Ponosan sam na činjenicu da smo za kratko vrijeme postojanja uspjeli da prijavimo učestvovanje DEMOS u izborima za organe vlasti u 57 lokalnih zajednica, da imamo dovoljno kandidata za odbornike i zdravu konkurenciju među njima i da pred birače možemo izaći s novim licima, koja imaju uspješne rezultate iza sebe.

Poručio je ovo predsjednik DEMOS, Nedeljko Čubrilović, govoreći o predstojećim lokalnim izborima u BiH, za koje bi, kaže, volio da se održe.

Čubrilović je za Srpskainfo govorio o pripemama za izbore, stanju u velikoj koaliciji, kao i kampanji, koju će ova partija voditi prvi put, i to u vanrednim okolnostima.

Da li ste prihvatili ultimatum SNSD da nema nikakvih koalicija na lokalu sa strankama opozicije na republičkom nivou i koliko je takav zahtjev politički korektan?

Nema, niti je bilo ikakvog ultimatuma. Bilo je i biće međustranačkih razgovora, kako unutar koalicija, tako i između stranaka koje se nalaze na različitim stranama u strukturi vlasti. Tačno je da smo imali razgovore unutar vladajuće koalicije, što je sasvim normalno, očekivano i potrebno, o raznim aktuelnim temama, pa i o učestvovanju na lokalnim izborima, kao i o našim međusobnim odnosima u tom procesu.

Da li je ispoštovan koalicioni sporazum vladajućih partija na republičkom nivou, posebno njegov dio koji se odnosi na imenovanja? Da li ste zadovoljni?

I jeste i nije. Sve zavisi ko i iz kojeg ugla gleda na taj sporazum. Prvo, ne treba zaboraviti da je sporazum dogovoren i potpisan u drugačijim okolnostima u odnosu na danas kada je situacija ipak različita od prije godinu i po. Drugo, sporazum se nije odnosio samo na raspodjelu funkcija, kako se u javnosti najčešće pojednostavljeno gleda, nego na niz mnogo važnijih tema. Zato je implementacija sporazuma proces, a ne „sveto slovo“ koje se ne može ili ne smije mijenjati. Što se tiče raspodjele funkcija, DEMOS je manje-više zadovoljan, tim prije što treba imati na umu da se ne mogu i ne trebaju postavljati novi kadrovi dok prethodnim ne istekne mandat. Izvjestan broj ljudi, iz gotovo svih koalicionih stranaka, to ne razumije.

Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske pali su zaključci SNSD o zabrani gradnje malih hidrocentrala. Šef Kluba SNSD je to opisao riječima da su „dirnuli u osinje gnijezdo“. Da li su različiti interesi uzdrmali odnose u koaliciji?

Nisu. Male hidroelektrane jesu značajan problem, ali ne toliki da bi zbog njih pala većina u Narodnoj skupštini. S druge strane, upravo taj primjer najbolje pokazuje da u toj većini nema ultimatuma, nego svaka stranka donosi samostalno stavove i onda se to usaglašava. Ponekad se i ne usaglasimo, što je normalno, jer je riječ o koaliciji većeg broja stranaka koje u određenim pitanjima i oblastima imaju različite programske ciljeve. DEMOS smatra da treba preispitati postojeću politiku dodjele koncesija za izgradnju malih hidroelektrana, jer od njih ni Republika ni većina lokalnih zajednica nema velike koristi. U konkretnom slučaju radilo se o „tehničkom“ nesporazumu.

 

Kako će izgledati predizborna kampanja DEMOS budući da imamo ograničenja u pogledu okupljanja građana?

 

Da, to je jedna potpuno drugačija situacija i trebaće se prilagoditi njoj. Uvjeren sam da će naš Izborni štab naći rješenje i za taj izazov i da ćemo doprijeti do najvećeg broja birača. U većoj mjeri nego ranije koristiće se nove tehnološke mogućnosti i metodi političkog marketinga i izbornih kampanja. Uostalom, i druge stranke će djelovati u istim okolnostima i ni u čemu neće biti u boljoj poziciji.

Gdje će DEMOS imati svoje kandidate za načelnike?

U ovom času imamo kandidate za načelnike opština i gradonačelnika u osam lokalnih zajednica: Drinić, Krupa na Uni, Ribnik, Кotor Varoš, Šekovići, Čajniče, Ljubinje i Trebinje.

Na koji izborni rezultat ciljate?

E, to je najteže pitanje. Uvjereni smo u dobar rezultat, a za nas je to osvajanje između 60 i 70 odbornika u gradskim i opštinskim skupštinama, te tri ili četiri pozicije načelnika opština. U svakom slučaju, nakon narednih lokalnih izbora u mnogim opštinama i gradovima DEMOS će se više pitati nego danas. Takođe, za nas su lokalni izbori uvertira za parlamentarne izbore 2022. godine.

Novi zakon o lokalnoj samoupravi

Vašoj partiji su ovo prvi izbori. Кoje su ključne poruke s kojima će kandidati DEMOS-a izaći pred glasače na lokalnim izborima?

Da, ovo su naši prvi izbori i zbog toga su izuzetno važni. Prvi cilj nam je da potvrdimo dosadašnje djelovanje i ugled koji imamo u javnosti. Zbog toga smo, kao mlada politička organizacija, pripremili okvirni izborni program, koji je na prijedlog našeg Političko-ekonomskog savjeta nedavno usvojen na sjednici Predsjedništva DEMOS i odmah dostavljen u sve oštinske i gradske organizacije koje su obavezne da, polazeći od tog okvirnog programa, donesu svoje konkretne programe. U tom izbornom programu ima 15-ak tačaka u kojima su sadržani teme s kojima DEMOS kani izaći pred birače i koje će nastojati realizovati u lokalnim organima vlasti nakon što u njih uđe poslije izbora u novembru ove godine. Naravno, ukoliko se ti izbori održe, a mi bismo voljeli da se održe.

Takođe, nedavno je Političko-ekonomski savjet pripremio i jedan konkretan, životan dokument o ekonomskim temama, u kojem su  razrađene mjere i uloga organa vlasti u oporavku privrede i socijalnoj zaštiti građana u uslovima pandemije, a uskoro će biti pripremljen i u organizacije stranke na terenu distribuisan dokument o urbanom razvoju i bezbjednosti saobraćaja u lokalnim zajednicama. Već sad možemo reći da se DEMOS zalaže za donošenje novog zakona o upravi i lokalnoj samoupravi, jer smatramo da postojeći nije adekvatan. Ovo su izbori za lokalne samouprave, pa će i DEMOS uvažavajući lokalne specifičnosti i potrebe kreirati svoje programe.

(srpskainfo)

PODELI

3 KOMENTARA

  1. A joj ovi mi se sviđaju, prava je rijetkos naći u ovo vrijeme ljude koje ne možete ničim ucjenjivati. Nisu to levati i uhljebi tipa ponorac sviđa mi se što imaju karakter i nema popustanja pa da gori sveta zemlja.

  2. Bravo Čubro, bićeš najveće iznenađenje ovih izbora. odbor u KV je jedan od najboljih u RS možda i najbolji.

Comments are closed.