Nestaju izvori u selima oko Kotor Varoša

6

KOTOR VAROŠ, 1. avgusta – U posljednje dvije godine presušilo na desetine izvora u dolini Vrbanje i podvlašićkom kraju, a konstantno se smanjuje i nivo rijeka.

Ekolozi upozoravaju da je to direktna posljedica globalnih klimatskih promjena.

Napominju da se protok vode na vodopadu Skakavac u Srpskoj Dubokoj i na Vilenjskim vrelima konstantno smanjuje.

’’Godinama pratimo vodostaj Vrbanje i njenih pritoka i savršeno je jasno da je stanje ozbiljno. Svakodnevno nam se javljaju ljudi iz gotovo svih kotorvaroških sela koji ostaju bez pitke vode u svojim kućama zbog presušivanja izvora, koje su koristili’’, naglašavaju ekolozi.

Podsjećaju da se stanovništvo u gradskoj jezgri Kotor Varoši i u većini prigradskih naselja vodom snabdijeva iz rijeke Vrbanje, dodajući da od nivoa Vrbanje zavisi isporuka vode hiljadama građana.

’’Zaštiti  Vrbanje mora se posvetiti više pažnje. Žalosno je što je ta planinska rijeka pretvorena u industrijski kanal u koji građani bacaju sve i svašta, bez obzira što se voda iz Vrbanje, nakon prerade, isporučuje građanima Kotor Varoša’’, smatraju ekolozi.

 

PODELI

6 KOMENTARA

 1. Samo neka sijeku idijoti mafijasii i unistavaju prirodna dobra a o posumljavanju i ne misle a znaju li ako nema sume nema ni vode

 2. Robi

  Kotorvaroska sumarija
  i šumokradice unistise
  svoj narod! Samo praviti
  prdekane,problem rijesen!
  Dokle ovako? Probudimo se!

 3. Pa ne staje vode kad 25 godina sijeku sumu iz Borovnjasa kod sadike Siprage i nikog ne interesuje sto je 1 Million km steta i to gleda narodna policija i sumari

Comments are closed.