NI KAP VRBANJE: USKORO VELIKA KAMPANJA ZAŠTITE KOTORVAROŠKIH RIJEKA

3
bsh

KOTOR VAROŠ, 25. juna – Sutra, 26. juna, počinje velika kampanja ”Stop izgradnji malih hidroelektrana na kotorvaroškim rijekama”.

Cilj kampanje je zaustaviti uništavanje Vrbanje i njenih pritoka i životinjskog svijeta u rijekama kotorvaroškog kraja.

U okviru kampanje, biće zatraženo od nadležnih institucija da se izvrši revizija rada već izgrađenih mini hidrocentrala na području Kotor Varoša, kao i revizija dokumentacije na osnovu koje su te MHE dobile neophodne dozvole.

Posebna pažnja biće posvetićena gradnji MHE u Stislama, kao i radu MHE u Kruševu Brdu, Grabovačkoj Rijeci, kao i projektu izgradnje MHE na rijeci Dubokoj.

Planirano je i organizovanje potpisivanja peticije protiv izgradnje MHE na području opštine Kotor Varoš.

Obična je laž da izgradnja malih MHE donose  razvoj, radna mesta i zapošljavanje, jer se radi o automatizovanim sistemima, sa obično jednim radnikom, u kojima se nadzor sprovodi daljinski – pomoću kamera.

Očigledno je da investitore i njihove firme, koje nisu ništa drugo nego pogrebna preduzeća za naše rijeke, zanima samo novac.

Izgradnja malih MHE jeste zločin protiv prirode. Jedinu korist od tih objekata  imaju privatni investitori, jer je njihova dobit  ogromna. Zajednica dobija uništenu prirodu i  mrvice od izdavanja koncesija.

U Republici Srpskoj je vlasnicima hidroelektrana garantovan  otkup električne energije u periodu od čak 15 godina. Takve garancije važe samo za te investitore. Gdje bi nam bio kraj, kada bi i drugi privrednici imali slične beneficije? Kada bi, na primjer, proizvođači malina imali garantovanu cijenu u periodu od 10 godina, ili kada bi poljoprivrednici imali garantovanu otkupnu cijenu mlijeka u periodu od 10 godina, ova bi zemlja procvjetala.

Navodimo i pozitivne primjere u Srbiji. Sudovi u Srbiji su, kada je riječ o malim MHE,  počeli da rade svoj posao, a inspekcije – od ekološke do građevinske – u poslednje vreme su počele da donose rešenja o zabrani gradnje.

Dekani Šumarskog, Biološkog, Geografskog i Rudarsko-geološkog fakuleta u Beogradu napisali su otvoreno pismo vladi Srbije da se devastacija prirode zbog izgradnje malih hidroelektrana mora spriječiti.

Ustav Srpske predviđa da svaki čovjek ima pravo na zdravu životnu sredinu i da je svako, u skladu sa zakonom, dužan da u okviru svojih mogućnosti štiti i unapređuje životnu sredinu.

Takođe, Republika Srpska je dužna da štiti i podstiče racionalno korišćenje prirodnih bogatstava u cilju zaštite i poboljšanja kvaliteta života i zaštitu i obnove sredine u opštem interesu.

Uskoro opširnije…

 

 

 

 

PODELI

3 KOMENTARA

  1. Veliko STOP ! Izgradnja na HE – lektrana na LjEPOTICI na rijeci VRBANJI i njenom pritokama.Čuvajmo OKOLIŠ i prirodu Kotorvaroškog kraja!

Comments are closed.