NI KAPI VRBANJE: VELIKA KAMPANJA ”STOP IZGRADNJI MHE NA KOTORVAROŠKIM RIJEKAMA”

17

KOTOR VAROŠ, 24. juna – U petak 26. juna počinje velika kampanja ”Stop izgradnji malih hidroelektrana na kotorvaroškim rijekama”.

Cilj kampanje je zaustaviti uništavanje Vrbanje i njenih pritoka i životinjskog svijeta u rijekama kotorvaroškog kraja.

U okviru kampanje, biće zatraženo od nadležnih institucija  da se izvrši revizija rada već izgrađenih mini hidrocentrala na području Kotor Varoša, kao i revizija dokumentacije na osnovu koje su te MHE dobile neophodne dozvole.

Posebna pažnja biće posvetićena gradnji MHE u Stislama, kao i radu MHE u Kruševu Brdu, Grabovačkoj Rijeci, kao i projektu izgradnje MHE na rijeci Dubokoj.

Planirano je i organizovanje potpisivanja peticije protiv izgradnje MHE na području opštine Kotor Varoš.

Izgradnja MHE ima naročito negativan uticaj na ribe i druge životinje koje nastanjuju rijeke, između ostalog, zbog toga što, na mnogim MHE, nisu obezbjeđene takozvane “riblje staze”, koje ribama i drugim životinjama omogućavaju da se slobodno kreću radi ishrane i mrijesta.

Gdje god imate male hidroelektrane, postoji redukcija populacije potočne pastrmke, potočne mrene, potočnog raka, koji je inače strogo zaštićena vrsta, a gotovo nijedna riblja staza nije u funkciji.

Jednostavno, MHE su tako su konstruisane da ribe ne mogu da savladaju tu denivelaciju u riječnom koritu ili u njima uopšte nema vode, jer u mnogim slučajevima onaj ko koristi MHE, samo stavi dasku na ulaz vode u riblju stazu, da bi što veću količinu imao u cijevima radi veće kinetičke energije i radi veće zarade.

Poređena radi, Slovenija od ribolovnog turizma godišnje zaradi 300 miliona evra, a mi smo dozvolili pojedincima da nam sahranjuju reke da bi trpali pare u džep, a ljude ostavljali bez vode.

Uskoro opširnije…

 

PODELI

17 KOMENTARA

 1. Počne se priča i na tome ostane a oni rade po svome.U čemu se ogleda kampanja protiv izgradnji MHE?

 2. Прво питање, ко је иницијатор кампање? Колико је он способан, у смислу да ради без обзира на штетност по своју политичку будућност? Када планира да доведе РТРС, АТВ, БХТВ, БН? Да ли планира да блокира магистрали пут да скрене пажњу? Да ли планира да објави имена инвеститора ових МХЕ?

 3. Tajkuni malo vam bilo i na onom svijetu. Idite u svijet lopovluka pa tamo otimajte jedni od drugih,a ne od postenog naroda.

 4. Ko garantuje da je voda za piće ispravna?Toliko mašina iznad vodozahvata u koritu Vrbanje.Pogledajte koliko pacijenata ide na dijalizu,a oni se us…. tupeći kako je voda ispravna.Pomozimo prirodi da se odbrani od gamadi.

 5. Samo da se narod digne na kuku i motiku pa kao u Francuskoj revoluciji polupati sve te centrale. Iznad vodozahvata prave centralu hejjjjjjjj.

 6. Bojim se da ste malo zakasnili sa kampanjom i peticijom drugari????
  Daj boze da uspijete u namjeri!!!
  Samo hrabro…nedajte bandi da nam unisti nase rijeke!!!!

 7. Ove fotografije kao iz nekog horor filma.Dosta nam je sivila prokletnici, ostavite prirodu,ako ona bude uzvaćala….

 8. Svaka vam čast ljudi, nemojte posustati idemo do kraja protiv lopova i bagre. Centrala u Stislima nam je omča oko vrata i ako sada stanemo naša djeca ce nas se stidjeti.

 9. Svi smo istog misljenja, i uz vas smo – stop izgradnji mini-centrala jer od njih narod nema bas nista.

 10. Čudna je ovo država u kojoj građani i aktivisti čuvaju prirodne resurse, najčešće, od onih koji su plaćeni da to rade 😟
  Zar se mora uložiti toliko napora i voditi toliko procesa da bi naše nadležne institucije prepoznale značaj prirodnih resursa i zaštitile ih.

 11. Kotorvarošani, stidite se, što ste dozvolili da prirodna ljepotica, Vrbanja, na kojoj ste se kupali i uživali, pripadne IMT-ovcima.

Comments are closed.