NIKOLA MORAČA: Djeca protiv predatora

0

KOTOR VAROŠ, 11. juna – Hapšenje Nenada Suzića, bivšeg ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske zvanog ”magistrirao sam na temu moralno vaspitanje”, pokazalo je da, ipak, nema nedodirljivih.

Naravno, u konkretnom slučaju, sve navode uznemirujuće prijave o seksualnom zlostavljanju jedanaestogodišnje djevojčice u narednom periodu tužilaštvo treba dokazati pred sudom, jasnim i konkretnim dokazima.

Ukoliko se krivica dokaže, posebno otežavajuća okolnost između ostalih trebalo bi da bude teška životna situacija u kojoj je bila maloljetna žrtva, a koju je iskoristio okrivljeni.

Pod pretpostavkom da predmet u narednim mjesecima neće biti zagubljen u ladici, tužiocu su za dokazivanje teškog krivičnog djela neophodni strpljenje, profesionalnost, ali i hrabrost, jer će sa druge strane sigurno pored optuženog sjediti vukovi u odijelima advokata.

Jedanaestogodišnja djevojčica učinila je sve ono što se tražilo od nje, kada je u pitanju istraga. Ispričala je svoju priču pred više stručnjaka, koji su potvrdili istinitost navoda da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja.

Djevojčica je tako pokazala i dokazala da i oni obični, „mali ljudi“ itekako mogu biti snažni i da se njihov glas može daleko čuti.

Podatak da je porodica jedanaestogodišnje devojčice u teškoj situaciji, kako u zdravstvenoj, tako i finansijskoj, samo još više ide u prilog tvrdnji o hrabrosti jednog malog djeteta da bezbrižno djetinjstvo, igrice i šale zamijeni ozbiljnim životom, uzme stvari u svoje ruke i stane u kraj višemjesečnoj nepravdi.

Sa druge strane, ovo je otvorena rana koju će zasigurno „namirisati“ advokati kako bi diskriminisali žrtvu.

Nažalost, priča jedanaestogodišnje djevojčice nije jedina. Seksualnih predatora je sve više, a učiniće sve kako bi zadovoljili svoju strast, pa makar to značilo uništiti u potpunosti nečiji život.

Međutim, priča jedanaestogodišnje djevojčice je primjer za sve one koji svakodnevno trpe nasilje, bilo koji vid nasilja, da se njihov glas može i treba čuti, jer nijedan predator nije nedodirljiv.

Nikola MORAČA (”EuroBlic”)

PODELI