Novi problemi CIK-a (VIDEO)

0
BANJA LUKA, 07. AVGUSTA – CIK je u novim problemima. Raspolažu novcem za pripremu izbora, ali se grupa ponuđača predvođenih firmom “Atlantik bb” žalila na njihovu odluku da posao štampanja glasačkih listića povjeri firmi “Unioninvestplastika” iz Sarajeva. U Kancelariji za razmatranje žalbi BiH očekuju da će, sredinom iduće sedmice razmotrati žalbu, a od ishoda zavisi da li će glasački materijal za birače u inostranstvu biti odštampan i distiibuiran na vrijeme.

Žalba grupe ponuđača predvođenih firmom “Atlantik bb” iz Banjaluke prispjela je prošlog petka. Podnosilac žalbe dužan je da naknadu za pokretanje žalbenog postupka uplati u roku od 3 dana po prijemu zahtjeva upućenog putem pošte i taj rok još teče. To jeste jedini uslov da Kancelarija za žalbe BiH prioritetno zasjeda.

-Pregledala sam žalbu, ne mislim da je puno komplikovana, u smislu zahtjeva za nekom dodatnom informacijom. Mislim da će ono što je sadržaj žalbe i kompletan tenderni materijal ugovorenog tijela biti sasvim dovoljno da se mi opredjelimo – istakla je Željka Klobučar, predsjedavajuća Kancelarije za žalbe BiH.

Ponuda sarajevske “Unioninvestplastike” iznosi  688.485 KM, bez PDV-a. “Atlantik bb” i njihovi partner u žalbi podsjećaju da je procijenjena vrijednost nabavke 1,1 milion KM te da su ponudili da posao štampanja glasačkih listića urade za 920.002 KM bez PDV-a.

– Ponuđač u ponudi navodi da su mu za štampu na tri mašine dovoljna tri radnika za izradu 291 vrste listića u zahtjevnoj količini, te u vremenu od pet dana i isporuku izabranoj pošti. Također, procjenjena je vrijednost nabavke 1,1 milion KM, a izabrani ponuđač ponudio je cijenu od 685.485 KM, zbog čaga je ugovorni organ bio dužan da ponudu ponuđača cijeni kao neprirodno nisku, te da sprovede postupak opravdanja neprirodno niske ponuđene cijene – navodi se u žalbi grupe ponuđača na izbor firme za štampanje glasačkih listića.

Iz CIK-a navode da žalbe ne žele komentarisati dok je postupak u toku, ali predsjedavajući Željko Bakalar navodi argumente zbog kojih su se opredjelili za “Unioninvestplastiku”.

Mi smo pri formiranju tenderske dokumentacije bili vođeninavodima Ureda za reviziju BiH koji već godinama problematizira činjenicu da je samo jedan ponuđač radio glasačke listiće na predhodnih nekoliko ciklusa i traženo je da se subjektivni kriterijumi isključe iz tenderske dokumentacije – naglasio je Željko Bakalar, predsjednik CIK BiH.

Hoće li zbog tendera utemeljenog na cijeni i rokovima, a koji isključuje kvalitet i iskustvo izborni proces biti ugrožen ?

– CIK je već ugrozio izbore. To govori samo da su namještali te priče, rekli da hoće da spriječe da to dobiju firme koje su navodno ranije manipulisale, ali niko nije dokazao da je to bilo. Nek rade svoj posao … nema nijednog razloga da se odgađaju izbori – poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Za sada, i u CIK-u tvrde da razloga za odgađanje izbora nema. Pribojavaju se jedino da li će na vrijeme biti distribuirani listići biračima u inostranstvu, a krajnji rok za početak distribucije putem pošte je 26. septembar. (RTRS)

PODELI