Novo istraživanje NDI: Samo četiri stranke prelaze cenzus za ulazak u Narodnu skupštinu RS

0

KOTOR VAROŠ, 12. januara – Politički procesi u završnici 2017. i na početku 2018. godine nisu značajnije promijenili odnos snaga na višestranačkoj sceni Republike Srpske u odnosu na ranije podatke, pokazalo je posljednje istraživanje Nacionalnog demokratskog instituta (NDI).

Prema nezvaničnim informacijama, bh. predstavništvo ove američke nevladine organizacije, povezane sa Demokratskom strankom SAD, utvrdilo je da u Narodnu skupštinu ulaze Savez nezavisnih socijaldemokrata, Demokratski narodni savez,  Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa, prenose portali u Srpskoj vijest sa sajta Srpska info.

Kao novi detalj u poređenju sa prethodnim analizama može se označiti činjenica da sada samo četiri stranke u Srpskoj imaju potencijal da uđu u budući saziv Narodne skupštine RS.

Taj kvartet čine SNSD, DNS, SDS i PDP, a Socijalistička partija i Narodni demokratski pokret, kao i Stevadićeva Ujedinjena Srpska nalaze se ispod cenzusa.

Dok je ta dimenzija signal za uzbunu u redovima SP-a, US i NDP-a, sve političke stranke u RS imaju razlog za zabrinutost zbog još jednog podatka iz ovog istraživanja, jer je manje od 50 odsto anketiranih reklo da namjeravaju da izađu na izbore, a među onima koji planiraju da to učine još uvijek ima 15 procenata neopredijeljenih građana.